2024. május 7., kedd

„Ceca volt a főnök”

Dragiša Binić és Jovan Dimitrijević szerint Ražnatović jóváhagyása nélkül még burekot sem vehettek

Egyetlen egy pénzügyi tranzakciót sem lehetett véghezvinni Svetlana Ražnatović jóváhagyása nélkül – állították tegnap a belgrádi Felső Bíróság előtt Dragiša Binić és Jovan Dimitrijević, az Obilić labdarúgóklub egykori vezérigazgatója és sportigazgatója. A vádlottak tagadták, hogy közük lett volna Milan Obradović játékos törvénytelen eladásához. Binićet hivatali visszaéléssel, Dimitrijevićet pedig hivatali visszaélésben való segítségnyújtással vádolják.

–  Željko Ražnatović Arkan meggyilkolása után Svetlana lett a főnök, őhozzá kellett fordulni mindenért, hiszen ő fizetett mindent – mondta Binić.

Szavai szerint a főnököt sohasem kérdik meg, hogy mire ad pénzt, legfőként, hogy mire vesz el pénzt.

–  Svetlana Ražnatović nélkül egyetlen pénzügyi tranzakció sem történhetett, engedélye nélkül még burekot sem vehettünk – érvelt Dimitrijević.

Binić, vallomása szerint, abban az időben az Obilić vezérigazgatója volt, azonban csak labdarúgói kérdésekkel foglalkozott, pénzügyi kérdésekkel nem. Szavai szerint Arkan meggyilkolása után önkéntesként kívánt segíteni a labdarúgóklubnak, Obradović Moszkvának történő eladásából pedig semmiféle haszna sem volt. Megjegyezte, hogy a pénzügyi tárgyalásokban nem vett részt, hanem csak a játékos eladásának a sport részéről szóló tárgyalásokban, illetve nem emlékszik rá, hogy aláírta volna a játékos átigazolását a moszkvai Lokomotiva klubba. A pénzügyi tárgyalásokban Dejan Joksimović, az Obilić menedzsere, Svetlana Ražnatović és az orosz klub képviselői vettek részt. Kiemelte, hogy a játékosok eladására az akkori Jugoszláv Labdarúgó-szövetségen keresztül került sor.

Jovan Dimitrijević vallomásában ugyancsak kiemelte, hogy a játékos eladásakor önkéntesként dolgozott az Obilićban, az átigazolásból pedig a vezérigazgatóhoz hasonlóan semmi haszna sem volt.

A volt vezérigazgató és a sportigazgató, valamint Svetlana Ražnatović és nővére, Lidija Ocokoljić ellen hivatali visszaélés megalapozott gyanújával 2011-ben emeltek vádat. Svetlana Ražnatović és nővére, Lidija Ocokoljić 2011. április 12-én kötött vádalkut a belgrádi Felső Ügyészséggel. Ražnatović ekkor beismerte, hogy 2000 és 2003 között az Obilić labdarúgóklub tulajdonosaként 10 játékos eladásakor visszaélt hivatali helyzetével, valamint bevallotta, hogy engedély nélkül tartott fegyvert. Nővére csupán a hivatali visszaélés vádját ismerte be.

A vádalku értelmében a vádlottak 1,5 millió eurót fizettek az államnak, illetve 8 hónapon keresztül házi őrizetben töltötték le büntetésüket.