2024. május 3., péntek
GÖRÖGORSZÁG

Belpolitikai botrányt okoz a Lagarde-lista kozmetikázása

Egyre nagyobb hullámokat kavar a görögországi belpolitikában a mintegy kétezer görög adócsaló nevét tartalmazó, úgynevezett Lagarde-lista. A Kathimerini című konzervatív athéni újság keddi számában a következő hetekre viharos parlamenti időszakot jósolt a botrány miatt.

A botrány középpontjában álló egykori pénzügyminiszter, Jeórjiosz Papakonsztantinu mellett újabban utódját, Evangelosz Venizeloszt is bírálatok érik. A legnagyobb görög ellenzéki párt, a Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza) azzal vádolja Venizeloszt, a görög szocialisták vezetőjét, hogy hivatali időszakában, 2011 és 2012 között tudatosan visszatartotta a Lagarde-listát.

Papakonsztantinu irányította a pénzügyi tárcát 2010-ben, amikor Christine Lagarde akkori francia pénzügyminiszter – akit azóta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatójává neveztek ki – átadta Görögországnak az említett listát, amelyet a genfi HSBC Bank egyik munkatársa szerzett meg. Papakonsztantinu azt állítja, hogy a lista másolatát továbbította a görög adóügyi nyomozó hatóságnak, minthogy az eredeti példányt elveszítette.

A lista közben eltűnt az athéni bürokrácia útvesztőjében, és csak október elején bukkant fel újra, bár némileg rövidített formában: az eredeti Lagarde-listán még 2062 név szerepelt, de ez a szám időközben 2059-re csökkent. Hiányzott róla Papakonsztantinu két unokahúgának és egyikük férjének a neve. Ez akkor derült ki, amikor Franciaország másodszor is megküldte az eredeti listát Görögországnak.

Venizelosz 2011-ben vette át a pénzügyi tárca irányítását. A konzervatív-szocialista-demokratikus baloldali koalíciós kormány szerint ezért neki nincs felelőssége a botrányban. A parlamentben a közeledő vihar előszele érződik. Az athéni sajtó frontális összecsapást jósol a kormány és az ellenzék között.