2024. május 18., szombat

A délvidéki magyarság múltja, jelene és jövője

Az újvidéki Petőfiben bemutatták a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság 2011-es évkönyvét

A VMTT évente, novemberben – a magyar tudomány napjának jegyében – Újvidéken tart nemzetközi tudományos tanácskozást. Az ott elhangzott értékezéseket évkönyvként teszi közzé. A közelmúltban 2012-ben jelent meg a 2011-es kiadvány, amely betekintést nyújt A délvidéki magyarság múltja, jelene és jövője elnevezésű tanácskozásba. A magyar tudomány napja a Délvidéken – 2011 című kötet kiadója a VMTT. A támogatók: a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága, a Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap.

A több mint 600 oldalas könyvet – a megnevezett kiadó és az Újvidéki Magyar Olvasókör (ÚMO) szervezésében – először a székvárosi Petőfi Sándor MMK-ban mutatták be kedden, a magyar kultúra napján. Az esti rendezvényen Szalma József akadémikus, a JMTT elnöke, az évkönyv szerkesztője köszöntötte a kiadvány munkatársait és az érdeklődő látogatókat. Méltatásként elmondta, hogy a kötet tanulmányai tanúsítják a társaság eredményes vajdasági magyar kutatómunkáját. A bevezetőben kiemelt referátumok szerzői Glatz Ferenc, Hamza Gábor és Mezei Barna magyarországi kutatók. Ribár Béla akadémikus (a VMTT egykori elnöke) és Hegedűs Antal történész emlékezetére írtak: Kiss Ernő, Lazar Dušan, Muhi Béla, Szalma József, Pál Tibor, Hegedűs Katalin, Janjić Ivana és Tóth Lajos.

Az esten Matuska Márton író, publicista az ÚMO tagjaként méltatta az értékes kiadványt, majd szemelvényeket olvasott fel a társadalomtudományi tanulmányokból (Szalma József, Hegedűs Andrea, Györe Zoltán, Pál Tibor, Belovai József, Mezei Zsuzsanna, Uri Ferenc, Bálint István, Muhi B. Béla és mások tollából).

Kiss Ernő nyugalmazott egyetemi tanár ismertette a kötet természettudományi részét, miközben idézett Molnár Imre, Berényi János, Könyves Tibor, Pósa Mihály, Mester Gyula és mások értekezéséből.

Kastori Rudolf akadémikus, a könyv szerkesztőbizottságának tagja kiemelte, hogy a példamutató Ribár Béla útját Szalma József akadémikus folytatja. Dicséretben részesítette Dudás Attilát, az 2011-ben tartott konferencia szervezőjét és a kötet számítógépes feldolgozóját.

Az esten Szalma József az évkönyv egy-egy példányával ajándékozta meg a szerzőket, a munkatársakat és a látogatókat. Perišić Diana egyetemi hallgató gitárkíséretével és énekszóval adta elő az általa megzenésített magyar költeményeket.