2024. május 2., csütörtök

Mindennaposakká váltak a lopások

A tornyosiak azt mondják, sokan egyáltalán nem merik őrizetlenül hagyni a házaikat

Tornyoson az ott lakók elmondása szerint már szinte mindennaposak a lopások és a betörések, ezért sokan egyáltalán nem merik őrizetlenül hagyni a házaikat, ugyanis attól félnek, őket is kifosztják. Szerda este az egyik idős ember udvarából jelentős mennyiségű vasat vittek el. A környéken lakók ugyan látták az esetet, és meg is próbáltak segíteni az idős bácsinak, az elkövetők azonban őket is megfenyegették, mondván ők lesznek a következők. A rendőrség nyomoz az ügyben.

Huszta László (Fotó: Máriás Endre)

Huszta László (Fotó: Máriás Endre)

Az idős ember udvarába – elmondása szerint – csapatostul mentek be az elkövetők, akiket ugyan próbált elkergetni, de mindhiába, ugyanis amíg néhányan körbevették, hogy semmit ne tudjon tenni ellenük, addig a többiek kirámolták az udvarban található fészert. Huszta László elmondta, nagy mennyiségű vasat vittek el tőle, az udvarában lévő vaseszközök egy részét ugyan ott hagyták, de attól tart, rövidesen azokért is visszatérnek majd.

– Majd’ tizenöten jöttek, tele volt az udvar. Rengeteg vasat elvittek. A mázsa még megvan, de ki tudja meddig – mesélte elkeseredetten. – Kis vas, kis vas, mindig azt hajtogatják. Meg azt, hogy csak az apró vasat viszik el. Pedig minden mást is, ami a kezük ügyébe kerül. Még a kutya se ugatta meg őket, valamit odadobhattak neki, azt ropogtatta – magyarázta a nyugdíjas bácsi, majd az udvarban lévő, traktorhoz kapcsolható permetezőre mutatott: – Egyszer azt is fogják, és elviszik.

– Láttam, hogy itt mennek végig, oda-vissza, oda-vissza, mondom, átjövök, megnézem. De ha tízen vagy tizenöten vannak, akármilyen is az ember, nem bír el velük. Megtámadják, fellökik, vagy bármi ilyesmi. Na, ezek nem támadtak, de fogták ezt is, fogták azt is, elvitték, és kész – emlékezett vissza az egyik környéken lakó bácsi, aki szemtanúja volt az esetnek, éppen ezért neve elhallgatását kérte tőlünk. – Hozzánk is bejöttek már párszor. Éjszaka keresztülugrották a kaput. Csak nekünk van két kutyánk, amelyek közül az egyik nagyon támadós, és az hátulról az egyikük nyakába ugrott – folytatta, majd elkeseredetten hozzáfűzte: – Ez rablás, ráadásul engedélyezett rablás. Mert ha nem lenne engedélyezett, akkor a rendőrnek lenne joga az úton megállítani őket és megkérdezni: mit és honnan viszel, komám?

Az elkövetők innen vitték el a jelentős mennyiségű vasat  (Fotó: Máriás Endre)

Az elkövetők innen vitték el a jelentős mennyiségű vasat (Fotó: Máriás Endre)

Huszta Lászlónál sem most jártak először a tolvajok. Elmondása szerint tavaly a garázsát pakolták ki, elvitték a hegesztőt, nagy mennyiségű üzemanyagot és két traktorakkumulátort is. A másik házból pedig, ahol a másfél éve elhunyt felesége szülei laktak, akik évekkel ezelőtt meghaltak, ezért a ház régóta üresen áll, már mindent elvittek, ami mozdítható volt. Közölte, eladná, de egy ilyen régi ház már nem nagyon kell senkinek.

A mostani esettel kapcsolatban a rendőrség illetékesei megerősítették, nyomoznak az ügyben, megkeresésünkre azonban egyelőre nem kívántak nyilatkozni. Az esetet viszont más szemtanúk is látták. Meséltek is róla, ám mivel attól tartanak, ők lesznek a következők, szintén nevük elhallgatását kérték tőlünk. Félelmeik nem is alaptalanok, hiszen saját elmondásuk szerint az elkövetők őket is megfenyegették.

– Amikor megjelentek, és bementek a szomszéd ház ablakán, akkor beszaladtam a fényképezőgépemért, és rögtön lefényképeztem őket, hogy bizonyítékunk legyen arról, mi folyik a faluban. Azt mondták, ne kiabáljunk, mert mi leszünk a következők, legközelebb minket rabolnak ki – mesélte az egyik környéken lakó nő, aki egy másik falubeli asszonnyal együtt próbált segíteni a bajba jutott bácsinak, de csakhamar rá kellett jönniük, tehetetlenek.

– Tizenöten vagy húszan biztos voltak. Az embert öten vagy hatan körülvették, a többiek pedig vittek, amit csak tudtak. A tetejébe még minket is megfenyegettek, hogy mi leszünk a következők – emlékezett vissza a másik asszony, aki felháborodásának adott hangot az esettel kapcsolatban.

– Nyomdafestéket nem tűrő szavakat üvöltöznek ránk, és ők a sérthetetlenek? Ez tűrhetetlen. A nép egyszerűen nem tud ellenük semmit sem tenni. A házat lassan se éjjel, se nappal nem meri az ember üresen hagyni. Oda mennek be, ahova éppen kedvük tartja. Hogy meddig viseli el a lakosság az ilyen megnyilvánulásokat, nem tudom, de ez már tényleg több a soknál – szögezte le.

Az udvarban még maradtak olyan dolgok, amelyekért visszatérhetnek (Fotó: Máriás Endre)

Az udvarban még maradtak olyan dolgok, amelyekért visszatérhetnek (Fotó: Máriás Endre)

Kérdésünkre, milyennek látják a közbiztonság helyzetét a faluban, valamennyien azt mondták, nagyon rossznak. Kifejtették, félnek, mert úgy érzik, nincs, aki megvédje őket, ugyanis a rendőrség tehetetlen. Az egyik idős bácsi a régi időket idézte fel, amikor még a rendőrök úgy megverték a rajtakapott tolvajokat, hogy bizony arról koldultak, és jó ideig nem jutott eszükbe az, hogy újra hasonló cselekedetekre vetemedjenek.

– Azt mondják, felgyújtják a házamat. Hát gyújtsák, nem ők adták! Kapják a segélyt, megvan, hogy mennyit lophatnak, amíg nem büntetik őket. Aztán eljönnek hozzám meg azokhoz, akiknek a pénzéből megy nekik a segély, és még azt is ellopják, amink van. Hol van itt a törvény? Hol vannak az embereknek a jogai? Akinek nincs semmije, az azt csinál, amit akar? – vetette fel felháborodottan a kérdést az egyik falubeli bácsi. – Lenne itt közbiztonság, ha a törvények úgy rendelkeznének, ahogyan egy normális társadalomban kellene. Itt nem rendelkeznek sehogy, mindenki azt csinál, amit akar. A rendőrnek pedig semmi joga nincs – fűzte hozzá a másik.

A tornyosi lakosok szerint a helyzet tarthatatlan, ugyanis úgy vélik, a faluban szinte már nincs is olyan ház, amelyben még nem történt volna semmiféle lopás. Felháborítónak tartják, hogy a saját házuk vagy udvaruk területén sem védhetik meg azokat az értékeket, amelyekért a két kezükkel dolgoztak meg. Egyikük úgy fogalmazott, a faluban lassan lincshangulat kezd uralkodni, majd hozzátette, bár tisztában vannak vele, hogy az önbíráskodás semmire sem jelent megoldást, hiszen még nagyobb bajba sodorhatja az embert, mégis egyre inkább tartanak egy esetleges tragédia bekövetkezésétől.