2024. május 3., péntek

A szürke villámot felváltotta a vonat

Az új orosz gép Szabadka és Horgos között közlekedik – A Szerbiai Vasutak az elkövetkező öt-hét évben a vasúti közlekedés javítására, a 10-es közlekedési folyosó vonalának korszerűsítésére t

– Ezek az új, orosz vonatok 120 kilométer óránkénti sebességgel tudnak közlekedni, de joggal merül fel a kérdés, hogy minek nekünk ilyen vonat, ha a sínek állapota miatt csupán 40 kilométer óránkénti sebességgel mehetnek. A Szerbiai Vasutak számára a legfontosabb a Szabadka–Újvidék–Belgrád–Niš–Dimitrovgrad vonal, a 10-es közlekedési folyosó felújítása – mondta Simonović.
Hozzátette, az ország területén a vasúti hálózat 64 százaléka olyan állapotban van, hogy a vonatok sebessége nem haladhatja meg a 60 kilométeres óránkénti sebességet. Míg a 10-es közlekedési folyosó vonalán a vasútvonal mindössze 10 százalékán haladhat a vonat több mint 100 kilométer óránkénti sebességgel. Ez hatalmas gondokat jelent a Szerbiai Vasutak számára, hiszen gyakran kell a vonatok késésével is számolniuk.

A szürke villám és orosz utódja

A szürke villám és orosz utódja

– Három, négy nappal ezelőtt Moszkvában tárgyaltunk a maihoz hasonló vonatok megvásárlási lehetőségeiről. A tárgyalások még folynak, amelyeket reményeim szerint márciusban sikerül lezárni, hogy a vonatok az év végére meg is érkezhessenek. Ezzel párhuzamosan dolgozunk a vasútvonal javításán – emelte ki Simonović. Részletezve a vasúti közlekedés felújításának terveit, hozzátette: – A beruházásoknak három irányban kell folyniuk: egyrészt olyan elveket kell bevezetnünk, ami jelen pillanatban sajnos nincs jelen a vasúti közlekedésben, mégpedig a takarékosság, az utasok felé tanúsított kedvesség, a hatékonyság, vagyis minden, ami valamikor jellemezte a vasutakat, és amivel lépést tehetünk az Európai Unió felé. Másrészről dolgoznunk kell a vasúti járművek felújításán, ugyanis harminc év után először vásárolunk vonatot.
Az új vasúti járművek beszerzése mellett márciusban megkezdik a vasútvonal felújítását is, hogy be tudják vezetni a 120, majd pedig a 160 kilométer óránkénti sebességet a vasúton. Ahhoz, hogy Szerbiában teljesen fel tudják cserélni a lassú közlekedést a gyorssal, legalább öt évre és 350 millió euróra van szükség.

A vonat idővel remélhetőleg Szegedig közlekedik majd

A vonat idővel remélhetőleg Szegedig közlekedik majd

Az új vonat, amely Szabadkáról indul és Magyarország horgosi határáig közlekedik majd, 126 férőhelyes. Hivatalosan tegnap helyezték működésbe, az első útjára délután 2 órakor indult.
Az első orosz vonat, amit korábban, mintegy egy hónappal ezelőtt működésbe helyeztek, Szabadka és Zombor között közlekedik. A tegnap útjára indult vonat Szabadka és Horgos között közlekedik, amennyiben pedig sikerül az igazgatóságoknak megegyezniük, Szegedig folytatja az útját. Egy újabb, harmadik vonat működésbe helyezését is tervezik még ebben a hónapban, ami Szabadkáról Bánát felé közlekedne, és Zenta–Banatsko Miloševo vonalon haladna. Sajnos ezeken a vonalakon nagyon sokszor történik meghibásodás, Zenta irányába ritkán ment vonat, gyakran kimaradt a járat. A szakemberek szerint az új járművekkel ezeket a gondokat el tudják majd kerülni.