2024. április 28., vasárnap
A gimnázium igazgatójának tollából

10 éves a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium (2003–2013)

Hányan is vagyunk mi kosztolányisok? Eddig 428 tanuló, 55 tanár és munkatárs, és azok is, akik ebben a tíz évben mellénk álltak és segítették a munkánkat. A 2003-as induló év 22 tanulójának függvényében már nem vagyunk kevesen, és igazi iskolává nőttük ki magunkat, amelynek van szellemisége és vannak hagyományai. Amit ehhez köthető eredményként külön kiemelnék, hogy manapság nem kis dolog eljutni egy iskolának odáig, hogy a tanulói büszkén felvállalják az idetartozást, az összetartozást.

Az évforduló apropóján elkészítettük a gimnázium új honlapját, (www.tg.edu.rs), amely összefoglalja ezt a 10 évet. A velünk történtek nyomai, hírek, fényképek, filmek, a kiadványaink, a rólunk-hozzánk írt cikkek levelek, itt minden együtt megtalálható.

Hadd idézzek fel pár nagyeseményt: az első ünnepélyes tanévnyitó a Zeneiskola hangversenytermében, az iskola épületének átadása, Szeged város átadja ajándékát: a Kosztolányi-domborművet, Kosztolányi 100 méteres sáljának megfestése, a Madárraj szobrunk felavatása, a Kaponyai csata megvívása, a nemez Életfánk készítése, az iskolanapi kávéházidézőink, az itt bemutatott színdarabok, a gimnáziumba látogató neves személyiségek és még sorolhatnánk. Jó eső érzés visszanézni, de ennél is jobb ennek a gimnáziumnak az élő forgatagában benne lenni, hiszen március 28-án iskolanapot ünneplünk, ahová visszavárjuk volt diákjainkat. Az Otthon kávéház-idézőnkbe nem lesz könnyű az idén elférni, hisz a gimnáziumból eddig 235 diák ballagott el. Szeretném elmondani, hogy sokkal jobbak vagyunk a hírünknél, ami arról szól, hogy ötből négy tanulónk elhagyja a Vajdaságot. A tanulóink fele itthon tanult tovább: Újvidéki Egyetem BTK magyar nyelv és irodalom, anglisztika, germanisztika, francia, pedagógia, pszichológia, történelem, Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kar, Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Kar fizika szak, Újvidéki Gépészeti Főiskola, Művészeti Akadémia, ÚjvidékTestnevelési Egyetem, Újvidéki Orvostudományi Egyetem biokémia szak, Belgrád, magánegyetem számítógépes formatervezői szak, Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Kar spanyol, Tanítóképző Egyetem Szabadka,Közgazdasági EgyetemSzabadka,Műszaki Szakfőiskola Szabadka, Kertészeti Egyetem Zenta.

A másik fele külföldön próbált szerencsét: Grazi Egyetem Jogtudományi Kar, Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Budapest anglisztika, latin, skandinavisztika, társadalmi tanulmányok, szabadbölcsész, Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar Budapest, Pázmány Péter Tudományegyetem Budapest, Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szak, IBS Budapest Nemzetközi Üzleti Főiskola, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola operatőr szak, Janus Pannonius Tudományegyetem, magyar, pszichológia, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar,Szegedi Tudományegyetem Pedagógusképző Kar tornatanár, andragógia, Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar anglisztika, német, spanyol, pedagógia, pszichológia, szociológia, latin, kommunikáció és média tudomány, szabadbölcsész, informatikus-könyvtáros, klasszika-filológia. Nem mellékes az egyetemek, szakok felsorolása, mert a számadás lényeges része az, hogy ezek a gyerekek innen tovább lépve hol álltak/állnak helyt, hol végezték/hol végzik el a munka rájuk eső részét. Számot vezetünk róluk, és ők is számot vezetnek rólunk, nincs olyan rendezvényünk, ahol ne jelennének meg többen is közülük. Visszajönnek, hogy elmondják az eredményeiket, örülnek a dicséretnek, a biztatásnak, kötődnek a gimnáziumhoz, Szabadkához, Vajdasághoz, mert innen indultak, és sokan ide szeretnének visszajönni.

Amiért nagyon fontos még számunkra ez a 10. év, mert ebben az évben jelentkeznek az első, a bolognai rendszerben végzett, diplomás kosztolányisok. Innentől számítva már minden évben egy újabb generáció végez az egyetemeken. Az elsők közül már páran felkerestek bennünket. Büszkék arra, hogy időben végeznek, és remény van a szemükben, amikor beszámolnak az eredményeikről, és bizakodás a hangjukban, amikor azt is hozzáteszik, hogy itthon próbálnak szerencsét, és van már olyan, akit gyakorlatra is felvettek, igaz fizetést nem kapott, de ha bizonyít, talán… Én sem szeretem a mondat végi három pontot, de ennek a mondatnak a végére nem tudok mást illeszteni. Csak megtoldhatom azzal a kívánsággal, hogy nagyon szeretném, ha esélyt kapnának, és nem kényszerülnének kiszakadásra. Hiszen az intézményünk megalakulásának az egyik alapvető elképzelése válna kétségessé, ha ezek a diplomás fiatalok nem tudnának itt Vajdaságban munkához, egzisztenciához jutni. Nem szántam ünneprontónak ezt a kitérőt, de ha most meg is állunk egy pillanatra megünnepelni ezt a 10 évet, akkor is folyamatában kell néznünk a történetünket, mert ez is a számadás része.