2024. május 18., szombat
KAJAK-KENU

Benedek Dusev-Janićtyal indulna párosban

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség jelezte, felesleges, hogy a szerb szövetség képviselői Lausanne-ba utazzanak Dusev-Janić ügyében

Nagy volt az öröm a szerbiai kajakberkekben, amikor tavaly nyilvánosságra került, hogy két világsztár, a palánkai születésű Dusev-Janić Nataša és a magyarországi Benedek Dalma is szerb színekben kívánja folytatni a pályafutását.

Míg Dusev-Janić esetében nem tudni, hogyan alakul a jövője, vagyis – annak ellenére, hogy a magyar szövetség nem adta ki a versenyzési engedélyét – a 2013-as évben erősítheti-e a szerb válogatottat, vagy le kell töltenie kétéves eltiltását, Benedek Dalma esetében ilyen gondok nem állnak fenn. A 31 éves, 2003 és 2011 között hét világbajnoki címet begyűjtő Benedek korábban a Magyar Szónak azt nyilatkozta, hogy döntésében főleg két dolog játszott közre: az egyik, hogy augusztusban hozzáment a szerb állampolgár Dušan Ružičićhez, a másik pedig, hogy sorozatban a harmadik olimpiára sem sikerült kijutnia.

– Ami a dokumentumokat illeti, mindent elintéztünk. Arra várunk, hogy Dalma megkapja a szerb állampolgárságot, aminek az ügyintézése már folyamatban van – mondta Ružičić a Szerbiai Kajak-kenu Szövetség honlapjának. A kenusnak az idén két fontos feladata is lesz: az egyik, hogy mint versenyző kiharcolja a szerbiai válogatottban a részvételt, a másik pedig, hogy mint Benedek edzője és edzőtársa minél jobban felkészítse feleségét a szerbiai nemzeti csapatban való sikeres bemutatkozásra.

– Szeretem ezt a sportot, különösen a kenut, mivel egész életemben ezzel foglalkoztam, s még nem fejeztem be a pályafutásomat. Ott szeretném folytatni, ahol abbahagytam tavaly, amikor az ókontinens negyedik kajakosa voltam C-1 5000 méteren. A Rodić szövetségi kapitánnyal történő megbeszéléseim után úgy döntöttünk, hogy a tehetséges Strahinja Mladežićtyel megpróbálunk egy jó párost létrehozni az olimpiai távon, vagyis C-2 1000 méteren.

Ružičić és Benedek is tavaly szeptemberben kezdték meg a felkészülést: két hónapot Szolnokon töltöttek, majd Bulgária következett, s a háromhetes portugáliai edzőtábor után jelenleg Budapesten tartózkodnak. Felesége terveiről Ružičić a következőket mondta:

– Szeretnénk még egy edzőtáborba elmenni, de még keressük a helyet. Ami Dalma szereplését illeti, a terv az, hogy K-2 500 méteren Dusev-Janić Natašával indul majd. A véleményem szerint ebben a pillanatban ez a legjobb megoldás, s függetlenül az ellenfelek erősségétől dobogóra állhat a versenyeken. Majd meglátjuk, hogy így is lesz-e.

A 31 éves Dusev-Janić Nataša ügyében egyelőre semmilyen fejlemény nem történt: a háromszoros olimpiai bajnok április 14-ig Portugáliában készül. A Szerbiai Kajak-kenu Szövetség elnöke, Mirko Nišović a Szerbiai Olimpiai Bizottság tagjaival (OKS) kész volt elutazni Lausanne-ba, a nemzetközi szövetség (ICF) székhelyére, hogy elmagyarázzák, az igazság Nataša oldalán van, s nem tilthatják el két évre a nemzetközi versenyektől. AZ ICF-ből azonban azt a választ kapták, hogy erre semmi szükség, mivel Dusev-Janić ügye a szövetség vezetősége márciusi ülésén szerepel majd napirenden.