2024. május 20., hétfő
BIRKÓZÁS

Martinetti volt a visszahúzó erő!

Nenad Lalovićnak, a FILA megbízott elnökének exkluzív nyilatkozata a Magyar Szónak

Nenad Lalović, a Nemzetközi Birkózó-szövetség (FILA) megbízott elnöke kedden hajnalban érkezett haza Szerbiába, de már ma Oroszországba repült, hogy az ottani illetékesekkel összehangolja a teendőket. Ezt a röpke időt használtuk fel arra, hogy feltegyünk néhány kérdést.

Mi volt a legnagyobb gond a Nemzetközi Olimpiai bizottság és a FILA között?

– Sajnálattal kell elmondanom, hogy nagyrészt eddigi elnökünk, Raphael Martinetti volt az, aki a két szervezet közötti kapcsolat elmérgesedéséért volt a felelős. Talán nem is jó szó az, hogy elmérgesedés, hiszen Martinetti egyszerűen nem volt hajlandó tárgyalni a NOB vezetőivel. Ezért, és más dolgok miatt is elfajultak a viszonyok a szövetségünkben is, jómagam szintén elég hűvös viszonyban voltam vele az elmúlt időszakban, sok vitánk volt. De, jelen pillanatban nem ez a fontos, hanem az, hogy távozása után mindjárt megindult az építő jellegű munka, s ezt szinte minden tagországunk megelégedéssel nyugtázta. Már ott, Phuketban érezhető volt a drasztikus változás, hiszen mindenki munkának látott, s egységesen dolgozunk azon, hogy a birkózás Szentpéterváron jól mutatkozzon be a NOB végrehajtó bizottsága előtt. Egy krízisbizottságot alakítottunk, ez a bizottság fog ma ülésezni.

A FILA kongresszusát majd valamikor csak a budapesti világbajnokság előtt tervezték, de evidens, hogy erre előbb szükség lesz.

– Így igaz, így terveink szerint már Szentpétervár előtt megtartanánk, valószínűleg Moszkvában. Ez egy rendkívüli kongresszus lenne, amelyen többek között megválasztanánk az elnököt is hat évre.

Most Oroszországba utazik. Azután mi következik?

– Március 7-én Jacques Rogge-gal, a NOB elnökével találkozok Lausanne-ban, azután pedig Bachhal, a NOB alelnökével Frankfurtban. Meglátjuk, nekik milyen javaslataik vannak, de azt előre le kell szögeznem, nekik nem a szabálymódosítás a fontos, abba nem akarnak beleszólni. Ezzel egy általunk kinevezett szakértői csoport foglalkozik, amelyben egykori birkózó nagyságok kaptak helyet. Azt már előre tudjuk, hogy a NOB részéről olyan dolgokat is készülnek felvetni, mint az aktív sportolók jelenléte a FILA-ban, és a FILA szabályzatának összehangolása a NOB alapokmányaival. El kell mondanom, hogy Thaiföldön alakítottunk egy ellenőrző bizottságot is, amely nem csak a FILA pénzügyeit kíséri majd ezentúl, hanem az egész munkáját.

Hogyan látja a birkózás olimpiai jövőjét?

– Ha nem lennék optimista, nem is vállaltam volna el a munkát. Örömmel tölt el, hogy a világ minden részéről érkeznek a támogatásról szóló üzenetek, s a NOB részéről is pozitív visszajelzések jöttek. Én meg vagyok győződve arról, hogy a birkózás olimpiai sportág marad, s ezért az elkövetkező hónapokban mindent megteszünk.