2024. március 28., csütörtök

A Collegium Talentum csapata Vajdaságban

A határon túli magyar doktoranduszokat és mesterképzésben részt vevő hallgatókat felkaroló Collegium Talentum csapata szerdán az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karára látogatott, ahol dr. Csányi Erzsébet, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője üdvözölte a megjelent tucatnyi kollégistát. A tanszékvezető röviden ismertette a magyar nyelvű képzés lehetőségeit az univerzitás keretein belül, szólt a vajdasági magyar tanár- és tanítóképzés jelentőségéről, valamint a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium tevékenységéről, amely több vonatkozásban is hasonló tevékenységet folytat, mint a Collegium Talentum.

Dr. Kandikó József, a Collegium Talentum elnöke az általa vezetett tehetséggondozó rendszer működéséről beszélt. Elmondta, hogy a kollégium 2010 óta működik és kimondottan a külhoni magyar értelmiségképzést, tudományos utánpótlást célozta meg. Az intézmény tevékenysége elsősorban a doktori képzésben résztvevő hallgatókra terjed ki. A kollégiumba felvételt nyert doktoranduszok három évig részesülnek a havi 200 eurós ösztöndíjban, emellett személyre szabott tutoriális képzést is kapnak. Kandikó professzor elmondta, a vajdasági látogatás annak a programnak a részét képezi, amelyen keresztül igyekeznek megismertetni az ösztöndíjasaikkal a határon túli területek történelmét, jelenét, az itt élő magyarok sorsát.

A bemutatkozást követően az Újvidéki Egyetem, illetve a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium hallgatóinak tudományos előadásait hallgathatták meg a vendégek. Végül a Jelfolyam on-line művészeti folyóirat performanszt mutatott be.