2024. május 17., péntek

Határokon átívelő interkulturális lazaság

A Téli Dombosolásról

Kell, ha nem is egy hét, de legalább két nap együttlét télen is – valószínűleg ez járhatott a Dombos Polgárok Egyesülete és az EX Symposion Alapítvány elnökségének fejében, amikor közösen indultak a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán. Az ezen elnyert összegből hosszú szünet után ismét megtartott Téli Dombosolás olyan volt, mint a Dombos Fest nyári irodalmi hete kicsiben: egy barátságos minifesztivál, ahol a főszerep ugyan a lazulásé, még sincs szó lazsálásról.

A kishegyesi Kátai-tanyán péntek este a – komolykodó hivatalos megnevezésüknél maradva – konzorciumi partnerek képviseletében Bozsik Péter és Virág Gábor köszöntötte a vendégeket, majd kezdetét vette a valódi dombosolás: elsőként a veszprémi székhelyű, az egykori legendás Symposion szellemi örököseként fellépő, mára már több mint húsz évfolyamot megért EX Symposion folyóirat legújabb, Hunok a trópusokon és Végel László-számait mutatta be a főszerkesztő, Bozsik Péter, valamint a szerkesztőség oszlopos tagjai, Józsa Márta és Mesés Péter. Mint elhangzott, következő vállalkozásuk a filmesek műhelynaplóit tartalmazó számuk után egy EX-YU lexikon elkészítése lesz: Balázs Attila hívta fel rá a figyelmüket, hogy a Dubravka Ugrešić által szerkesztett Leksikon YU mitologije egyetlen vajdasági vonatkozású szócikke Szeles Mónikáról szól, ezt az űrt szeretnék most kitölteni 1000 leütéses szövegek összeválogatásával. Tervezik továbbá, hogy Tolnai Ottó javaslatára egy Gerusija-számot is megjelentetnek a radikális baloldali csoportosulás egyik vezéregyéniségével, Losoncz Márkkal együttműködve. A testvérlap bemutatója után a szabadkai Symposion szerkesztői helyett egy pancsovai küldöttség futott be: Čarna Popović, Jasmina Topić és Dragoslava Barzut ugyan rendszeresen publikálnak az erőteljes vizualitásáról és kétnyelvűségéről ismert folyóiratban, ezúttal mégis inkább ízelítőt adtak legfrissebb köteteikből és a Pristojan život című, leszbikus rövidprózákból álló gyűjteményből. A Forum Könyvkiadó egyik újdonságának, a Híd Könyvtár sorozatban az év végén kiadott Maxim című prózakötet szerzőjével, Barlog Károllyal a szerkesztő, Sági Varga Kinga beszélgetett. Egy fiatal író kanyargós útja bontakozott ki előttünk: az irodalmi eszméléstől a visszautasításokon át a Budapestre költözésig, és természetesen a könyv címadójáig, a pojátáig meg Kovács Istenkéig. Vacsora után az újvidéki filmklubok vezetője, Oláh Tamás válogatását vetítették (Pálfi György Final Cut című, 450 alkotásból összevágott szerelmes montázsát meg a híres-hírhedt, több mint hétórás Tarr-remeket, a Sátántangót), az amfiteátrumban pedig DJ Mir alias Mirnics Gyula keverte a zenét.

Szombaton a Híd Kör tagjai számára a csapatépítésen volt a hangsúly, a délutáni játékok után pedig Lábadi Dávid faggatta Orcsik Rolandot a formabontás hagyományának követéséről, a pornóról, Mahlerről, na meg a Tiszatáj vers- és kritikarovatának szerkesztéséről. A szegedi folyóiratnak a hamar szétkapkodott Ady-válogatás után nemsokára megjelenik egy délszláv tematikus száma a szerb Poljával, a horvát Quorummal és a szlovén Literaturával koprodukcióban, s ezenkívül az európai elsőregényesek szövegeiből is szemezgetni fognak. A beszélgetést követően Faragó Kornélia főszerkesztő átadta a díjakat a Híd kritika-, esszé- és tanulmánypályázata győzteseinek (a nyílt pályázaton részt vevő Brenner Jánosnak, Orosz Ildikónak és Fehér Dorottyának, a meghívásos kategóriában pedig Berényi Emőkének, Kelemen Emesének és Mészáros Krisztinának), majd T. Kiss Tamás első, Tükörtestvér című kötetét mutatta be Patócs László. A félig kanizsai, félig szegedi tereken játszódó regény szövegalkotási stílusán érződik a szerző vonzódása az Akkezdet Phiai budapesti underground hip-hop duó által művelt, kortárs költészeten edzett slam iránt, de reméli, ettől a Tükörtestvért még nem könyvelik el szimpla bulizós-piálós sztoriként. S ha már zene, az este harmadik fellépőjének is sok köze van a muzsikához, hiszen zenészcsaládba született, és első könyvét is a dzsessz ihlette: Falvai Mátyást Fehér Dorottya kérdezte a történethez való ragaszkodásáról, a moralizálás lehetetlenségéről, a rejtve maradt szexualitásról. A kimerítő program után a Lábos Electric Orchestra fergeteges, egyesek szerint a zenészek meg a közönség összeolvadása miatt végül alternatív színházi előadássá változó meglepetéskoncertje zárta a tábort.