2024. május 5., vasárnap

Még nem kerültek kézre a tolvajok

Március elejére tervezik a közbiztonsággal kapcsolatos falugyűlést Kishegyesen

Kishegyesen már a hét elején olyan hírek kezdtek terjedni, hogy a rendőrség elfogta a Mátyás-szobor tolvajait. A hír egyelőre nem igaz, de a rendőrség úgy látszik, ezúttal valóban erőteljes nyomozásba kezdett. Remélhetőleg lesz is eredménye. Olyan hírek is terjedtek, hogy a Guyon-szobrot is megpróbálták ellopni, de szerencsére ez sem igaz. A Mátyás-szobor eltűnése azonban az utolsó csepp volt a pohárban, és az egyik közösségi oldalon azonnal fel is vetődött a polgárőrség megalakításának ötlete. Nem lehet természetesen mindent a rendőrségre hárítani, de a szemtelenség netovábbja, hogy egy olyan településen szaporodjanak el a lopások, sőt rablótámadások ilyen mértékben, ahol rendőrállomás is van.

Főleg az öregek és idősek által lakott házak vannak veszélyben (Kishegyesi utcarészlet)

A helyi közösség tanácsa, már korábban érezte a gondokat, és megpróbált egy falugyűlést szervezni február végére, de a rendőrség képviselői az adott időpontban nem tudtak volna jelen lenni. Nélkülük viszont csak kérdések hangozhattak volna el, megválaszolatlanul. Mint megtudtuk, az egyeztetés továbbra is folyamatban van, és remélhetőleg március elején sor kerül a sokat emlegetett összejövetelre.
A polgárőrség megalakítására, mint ismeretes, egyelőre nincs törvényes lehetőség. Ez azonban nem jelenti, hogy egyesek esténként, éjszakánként sétát tegyenek a faluban, különösen az eldugottabb utcákban és különösen ott, ahol idős, magatehetetlen emberek laknak. Ha tehát járőrözni hivatalosan nem lehet, sétálni természetesen szabad, bejelentést tenni a gyanús dolgokról pedig nemhogy tilos, hanem egyenesen polgári kötelezettség és a rendőrség munkáját segíti. Formális szempontból tehát polgárőrség nem létezhet, de a lényeg nem is ez, hanem az egymással való törődés, és ez nem tiltható meg.