2024. április 28., vasárnap

Idén is Határtalanul!

Nyílt napot tartott csütörtökön a Határtalanul! kirándulási program népszerűsítése érdekében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., amelynek szervezői igyekeztek tájékoztatást adni az idei pályázati felhívásokról, a pályázati és elbírálási rendszer sajátosságairól, valamint összefoglalni a pályázat benyújtásával kapcsolatos, legfontosabb teendőket.

A nyílt nap résztvevőit Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. „A nemzetpolitika keretein belül nagyon sok programunk van, de a Határtalanul! az egyike azoknak, amelyek a legközelebb állnak szívemhez” – mondta Répás Zsuzsanna. A helyettes államtitkár meggyőződése, hogy éppen ezzel a programmal lehet a legtöbbet tenni a jövő nemzedékéért, azért, hogy a fiatal generációk is átélhessék a nemzeti összetartozás élményét. „Azon kell dolgoznunk, hogy a szálak, amelyek a magyarságot összekötik, határoktól függetlenül, eltéphetetlenek legyenek, s igyekeznünk kell minél inkább megerősíteni azokat” – szögezte le.

A helyettes államtitkár köszöntőjében emlékeztetett, mennyire fontosak a diákok számára azok az élmények, amelyeket a tantermeken kívül, kötetlenebb körülmények között élnek meg. „Éppen ezért határozta el az Országgyűlés: minden gyermek számára lehetővé teszi, hogy tanulmányai során legalább egyszer eljusson a határon túli magyarlakta területekre állami támogatással, szervezett körülmények között” – hangsúlyozta Répás Zsuzsanna, majd hozzátette: nagyon fontos, hogy az anyaországi gyerekek megtapasztalják; még ha több száz kilométert utaznak is, ha át is lépik Magyarország határát, ugyanolyan magyar közegbe kerülnek, mint otthon, ugyanazt a nyelvet hallják, mint otthon, a helyi diákok ugyanazokat a költőket, írókat ismerik meg, mint az anyaországiak. „Ezek a kirándulások lehetőséget adnak arra, hogy személyes kapcsolatok szövődjenek, hogy cserekapcsolatok alakuljanak ki, a meglátogatott iskolák viszontlátogatást tegyenek Magyarországon” – méltatta a Határtalanul! programot a helyettes államtitkár.

A Határtalanul! kirándulások keretében a magyarországi diákok valamely határon túli magyarlakta területre utaznak, ahol meglátogatják a helyi nevezetességeket, történelmi személyiségekkel, alkotókkal kapcsolatos emlékhelyeket. „Ezek jelentősége nem elhanyagolható, de a személyes találkozások, a személyes tapasztalatok sokkal fontosabbak” – emelte ki Répás Zsuzsanna.

Tavaly 15-17 ezer diák utazhatott el a Határtalanul! program keretein belül osztálykirándulásra; azonban a legfontosabb, hogy a diákok mintegy 8 százaléka már viszontlátogatáson vett részt, azaz egy korábbi látogatást viszonoztak.

Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója a nyílt napon ismertette a Határtalanul! eddigi történetét. „A program címe is jelzi, hogy nincs határon belüli és határon kívüli magyar ügy, csak egyetlen, egységes magyar ügy létezik, s ennek érdekében kell szellemi, lelki és anyagi erőforrásainkat összpontosítani” – emelte ki a vezérigazgató, hozzátéve: a nemzeti ügy eszméinek megalapozására a leginkább a fiatalok fogékonyak. „A kortársakkal való kapcsolat kialakítása révén, a hétköznapok megismerésén keresztül a kiránduló fiatalok bepillantást nyernek a külhoni nemzetrészeink kulturális életébe, s hisszük, hogy ez hatással lesz rájuk szemléletük kialakulásában, munkájukban, további életükben” – hangsúlyozta az alapkezelő vezetője, emlékeztetve: a Határtalanul! program a magyar nemzetpolitikai stratégia egyik sarokköve, s hosszú távú működtetése a garancia arra a kormányzati szándékra, hogy lehetőleg minden magyar fiatal legalább egyszer ellátogasson határon túli magyar területre. Lélfai Koppány elmondása szerint egyre nagyobb az érdeklődés a pályázat iránt; tavaly már a gimnáziumok is versenghettek a támogatásért. A célterületeket illetően Erdély áll az első helyen, s a legkisebb érdeklődés a Kárpátalja iránt nyilvánult meg, ezért a szervezők igyekeznek ösztönözni a pályázókat, hogy ezt a területet is látogassák.