2024. május 7., kedd

„Forumove“ knjige na pijačnoj tezgi

-Zašto da ne, ako time možemo da uvećamo prodaju – kaže novi direktor izdavačke kuće „Forum“ Gabor Virag povodom ideje da se knjige ovog izdavača nađu u prodaji i na štandovima zelenih pijaca. Virag je na skupu održanom u novosadskom sedištu „Mađar so“-a naveo da u Vojvodini deluje mnogo mađarskih izdavačkih kuća, da je ponuda velika i da je mali potencijalni krug kupaca u prilici da bira između brojnih izdanja, ali da je, imajući u vidu materijanu situaciju, knjiga uglavnom poslednje što ljudi kupuju.

Prema oceni čelnika „Forum“-a, potreban je energičniji nastup ovog izdavača, prvenstveno u Vojvodini, pre svega značajnijim prisustvom putem interneta. Govoreći o planovima, Virag je naveo da planira da se uvećanje prodaje izdanja ostvari  i uvođenjem promena u zastareloj veb prezentaciji izdavačke kuće.

Izdavačka kuća „Forum“ formirana je 1957. godine, u „herojska vremena“ bilo je kada je u jednoj godini objavila i 98 naslova, među kojima je, doduše, bilo ne samo beletrističkih, nego i političko-samoupravnih naslova. Najslabija godina bila je 1998. kada se pojavilo svega 18 naslova knjiga, a danas se godišnja izdavačka produkcija stabilizovala na oko oko 25-30 naslova.