2024. május 4., szombat

„Tradicija avangarde“ Andrašu Urbanu

Zrenjaninska fondacija koja nosi ime Vujuce Rešina Tucića i Vojislava Despotova ove godine po prvi put dodeljuje nagradu “Tradicija avangarde“, čiji dobitnik je reditelj Andraš Urban, direktor subotičkog Pozorišta „Deže Kostolanji“. Odluku o dodeli nagrade doneo je upravni odbor ove fondacije većinom glasova, a u konkurenciji za ovo priznanje bilo je devet kandidata.

Nagrada je Urbanu, kako je obrazloženo, dodeljena za njegov samosvojan stvaralački doprinos u duhu avangarde. On je takav stvaralački odnos na domaću scenu doneo sedamdesetih godina prošlog veka sa grupom „Ajova“ (AIOWA), a docnije potvrđivao na scenama Subotice, Novog Sada, Beograda, Niša, Segedina, Berlina i Ljubljane.

Saopštavanje dobitnika Nagrade „Tradicija avangarde“ novinarima u zrenjaninskom „Zelenom zvonu“ bilo je juče ujedno i javno predstavljanje fondacije koja nosi ime dva velika zrenjaninska književnika. Prema rečima Branislava Grubačkog, fondaciju je osnovala zrenjaninska Narodna biblioteka, uz podršku Pokreta „Novi optimizam“, a jedan od njenih najvažnijih ciljeva je svojevrsna rehabilitacija dvojice književnika, Vujice Rešina Tucića i Vojislava Despotova, prema kojima se , kako je naveo, njihov rodni grad, Zrenjanin, nije uvek ophodio na način kako su zasluživali.