2024. május 5., vasárnap

A névadó szellemében

Megalakult a Dr. Milkó Izidor Vajdasági Zsidó Kulturális Intézet

A peszah a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe: a kivonulásé, a szabadulásé, a szabadságé, az önmagunkra találásé, a nép és vallás születéséé.

A kivonulás itt nem elhatárolódást, elszigetelést jelent: az egyiptomi rabszolgaságból való kivonulás valami szentnek, fennköltnek, tisztának az ünnepe. Az Örökkévaló jelenléte pedig a remény jele. Ebben a folyamatban lett a törzs nemzetté és vallássá. Ott, a Színáj-hegy tövében. Évezredekkel a polgárosodást és nemzeti államok születését jelentő francia forradalom előtt a zsidók egy olyan vándorútra tették lábukat, melynek végét az Ígéret földje jelentette. Ez az út nem volt akkor sem könnyű: emberi megpróbáltatások, kísértések tették göröngyössé azt.

Pészach az identitás ünnepe.

Az idei ünnep számunkra, szabadkai, és reményeink szerint vajdasági zsidók számára kicsit más lesz az eddigieknél. A szabadkai Zsidó Hitközség életre hívta a Dr. Milkó Izidor Vajdasági Zsidó Kulturális Intézetet. Mert a peszahi kivonulás a kivonuláson túl a hazára lelést, ha úgy tetszik a bevonulást is ünnepli. Az Intézet feladata az, hogy az az egyetemes évezredes zsidó kultúra, mely a Biblián keresztül formálta Európát Európává, és az itt élő egykori hittestvéreink két-, esetleg három évszázados múltja újra a közéletünk részévé váljon. A gondolkozáson, szellemi termékeken túl az épített és kulturális örökség bemutatásán át, a gazdaságban játszott egykori szerepükig. Mert amikor egy közösség nem elég ahhoz, hogy akár szellemi, akár a matéria szintjén újat termeljen, akkor nekünk, kései utódoknak az a kötelességünk, hogy régi íróinkat, gondolkodóinkat, művészeinket, építészeinket újra felfedezzük, és a digitális világ lehetőségeit kihasználva közkincsé tegyük azokat.

Dr. Milkó Izidor – Beadecker – bár jogásznak tanult, íróként és újságíróként tevékenykedett. A szabadkai Zsidó Hitközség elnöke akkor volt, amikor a szebb napokat látott zsinagógánk felépült. Dr. Milkó Izidor a bácskai föld szülötte, zsidó vallású, szabadkai polgár volt. Nem volt „csak” bácskai, szabadkai, zsidó vagy író, hanem mind egyben. Amikor az Intézetet róla nevezzük el, akkor nemcsak emléket állítunk a vidék egyik nemes szülöttének, hanem azt is kívánjuk, hogy amikor kutatók, egyszerű olvasók vagy érdeklődők az Intézetet jelölő MILKO névvel találkoznak, a névadó tulajdonságai köszönjenek vissza és legyenek a MILKO védjegyévé.

Ez a peszah számunkra új kezdet, az identitás és haza új külseje – áll a Dr. Milkó Izidor Vajdasági Zsidó Kulturális Intézet közleményében.