2024. május 4., szombat

“Az emberiség legalja”

Az LDP elnöke szerint a rendőrség ismeri a társaságát megtámadó szurkolókat

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke elvárja, hogy az állam mielőbb intézkedjen szegedi megtámadása ügyében. Mint ismeretes szerdán este támadt rá az LDP elnökére, feleségére és barátaira a Crvena zvezda vízilabda klub szurkolóinak egy csoportja Szegeden. Jovanović és felesége nem sérült meg, egyik barátjuk azonban igen.

Magyarországi sajtóinformációk szerint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon elmondták: az ügyben nem érkezett feljelentés, de a rendőrség hivatalból nyomozást rendelt el garázdaság gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az incidensre egy étteremben került sor, ahol a szurkolók először sértegették a politikust majd rátámadtak.  Az összetűzést szurkolók másik csoportja akadályozta meg. Az LDP elnöke biztonsági emberek nélkül tartózkodott a helyszínen. Szavai szerint társaságukra olyan szerbiai bűnözők támadtak rá, akik jól ismertek a szerbiai rendőrségnek.

- A támadás során szinte végig Koszovóval zaklattak bennünket, de elhangzott egyszer-kétszer a büszkeségnapi felvonulás is. A barátomnak betörték az orrát, a fejét és eltörték az állkapcsát, mert azt gondolták, hogy Szegeden így kell megvédeni Koszovót. Ők nem Zvezda szurkolók, sőt nem is emberek. Ha 10 férfi megver egy nőt, azt nem lehet hőstettnek nevezni, de még férfiasnak sem. Ők az emberiség legalja, mutánsok hada, amely felszínre tört és megfojt bennünket, ha nem teszünk ellenük – hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatóján Jovanović.

Szavai szerint a rendőrség jól ismeri támadókat és ezért elvárja, hogy a törvénynek megfelelően járjanak el, vagy ha nem, akkor álljanak ki a nyilvánosság elő és valljanak színt, hogy a rendőrség csak „egyes” pártok népszerűségének növelését hivatott szolgálni. Kiemelte, hogy a támadók összefüggésbe hozhatóak kábítószer kereskedelemmel, zsarolásokkal, gyilkossági kísérletekkel és garázdasággal.

- A támadóink ölni is tudtak volna, ha lett volna rá lehetőségük. Csak azért nem került sor erre, mert megvédtük magunkat. Úgy verekedtek, mint az öregasszonyok. A rendőrség ismeri őket és örömmel tanúskodok ellenük a bíróságon – mondta az LDP elnöke.

Mint elmondta, Szegeden a klub vezetőségének meghívására tartózkodott, akik a barátai. A klubot pedig továbbra is segíteni fogja, mert világos számára, hogy az incidensnek semmi köze a klub igazi szurkolóihoz.

A kérdésre, hogy biztonságosan érzi-e magát a támadás után, elmondta, hogy 15 éve biztonsági emberek gyűrűjében él és számtalan támadást élt túl: bombát helyeztek az autói alá, felgyújtották lakását, megverték a szüleit stb.

-  Gyermekeink biztonságának megteremtése kellene Ivica Dačić kormányfő és Aleksandar Vučić első kormányalelnök legégetőbb problémájának lennie – vélekedett Jovanović.

Az LDP elnökének és társaságának megtámadását a legélesebben ítélte el Meho Omerović, emberi-és kisebbségjogi és esélyegyenlőségi biztos. Kiemelte, hogy egy parlamenti képviselő megtámadása a Szerbiai Képviselőház elleni támadásnak minősül, függetlenül attól, hogy a képviselő hol tartózkodik.

- Rettenetes az, ami történt. Az általunk már megszokott erőszak, gyűlöletbeszéd és állandó fenyegetettség határainkon túlra is eljutott. Mindannyian szégyenkezünk, a polgárok is és a szurkolók is. A politikusokat fenyegető plakátok után, a huligánok a tettek mezejére léptek – mondta Omerović.

Kiemelte, hogy az államnak végre le kell csapnia a magukat szurkolóknak nevező bűnözőkre. Az szegedi incidenst elítélte a Demokrata Párt és a Szerbiai Képviselőház Emberi és Kisebbségi bizottságának elnöke is.