2024. május 17., péntek

Korhec: Ono što je dobro za Mađare – nije loše za Srbe

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je povodom najavljenih izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina da je zasad neizvesno da li će zaista biti proširene nadležnosti tih tela, a da bi čak moglo da se dogodi i da se pod firmom zakonskih izmena pokušaju suziti ovlašćenja manjinskih samouprava nacionalnih zajednica u Srbiji. – Ukoliko ministarstvo zaista želi da smanji ovlašćenja koja su zastupljena u zakonu o nacionalnim savetima i uskladi ih sa Zakonom o kulturi, kao i Zakonom o javnom informisanju i medijima koji je u pripremi, onda će sa naše strane naići na potpuni otpor – rekao je Korhec u intervjuu za „Mađar so“.

Korhec je kazao da je prema njegovim informacijama na prošlonedeljnom sastanku u Beogradu posvećenom unapređenju položaja nacionalnih manjina u Srbiji rečeno da bi suštinu izmena zakona o nacionalnim savetima predstavljalo usaglašavanje sa postojećim zakonima u određenim oblastima. – Prema mojim saznanjima, nije rečeno da bi se proširile nadležnosti nacionalnih saveta. Čak, ukoliko govorimo o usaglašavanju sa drugim zakonima, onda to može da znači sužavanje nadležnosti u svim oblastima, osim u obrazovanju, jer je zakon koji pokriva ovu oblast i zakon o nacionalnim savetima na osnovu predloga Saveza vojvođanskih Mađara usaglašen na osnovu predloga Saveza vojvođanskih Mađara još u prethodnom parlamentarnom ciklusu. Plan u odnosu na budućnost je bio da i ostale zakone treba uskladiti sa zakonom o nacionalnim savetima, a ne obrnuto. Ukoliko ministarstvo zaista želi da smanji ovlašćenja koja su zastupljena u zakonu o nacionalnim savetima i uskladi ih sa Zakonom o kulturi, kao i Zakonom o javnom informisanju i medijima koji je u pripremi, onda će sa naše strane naići na potpuni otpor. U skladu sa našom snagom trudićemo se da odbranimo naša ovlašćenja, jer je sužavanje stečenih prava protivustavno. U krajnjem i najgorem slučaju stvar ćemo izneti pred Ustavni sud. Naravno, ne želim ništa da prejudiciram, jer imam i takvih informacija da ministarstvo u radnu grupu za izrradu predloga zakonskih izmena želi da uključi i stručnjake delegirane od nacionalnih saveta. Ako se to dogodi, onda bi eventualne konflikte pokušali da odagnamo već u okviru radne grupe. Usaglašavanje zakona o obrazovanju sa zakonom o nacionalnim savetima dokazuje da je harmonizacija zakona moguća i bez sužavanja nadležnosti – rekao je Korhec.

Prema rečima čelnika Nacionalnog saveta Mađara, zadatak onih koji podržavaju ideju kulturne autonomije je dokazivanje da ova autonomija sa stanovišta mađarske zajednice rezultira dobrim stvarima i da one nisu loše za većinsku naciju. – Treba da pazimo na to da u sprovođenju naših nadležnosti uzmemo u obzir legitimne interese drugih. Naravno, legitimni interes drugih ne može da bude da mi izumremo, ili da budemo u drugorazrednom položaju – dodao je Korhec.

Povodom onih političkih stranaka većinske nacije kojima smetaju nadležnosti Nacionalnog saveta Mađara, a da one istovremeno najglasnije zahtevaju što širu autonomiju za kosovske Srbe, Korhec je konstatovao da se radi o dvojnom merilu. – Tim ljudima je u toj meri koprena na očima da jednostavno ne primećuju da je to što govore, što traže i što čine u kontuniranoj i nepomirljivoj uzajamnoj suprotnosti. Sam sam pristalica autonomije i otuda smatram da autonomija isto tako treba da štiti Mađara, kao Srbina. Zahtevi građana srpske nacionalnosti za samoupravu potpuno su osnovani kako u Hrvatskoj, kako u Bosni i Hercegovini, kako na Kosovu. Principe treba poštovati. Onaj koji smatra da je u interesu ravnopravnosti i očuvanja identiteta potrebna autonomija verodostojan je jedino ukoliko drži da njegov stav valja dosledno primenjivati, počev od Baskije, preko vojvođanskih Mađara, sve do kosovskih Srba – kazao je Korhec.