2024. május 17., péntek

Útlevéligényléskor is ellenőrzik a magyar nyelvtudást

Pénteken az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben tartottak kihelyezett konzuli napot

Pénteken immár negyedik alkalommal tartott kihelyezett konzuli fogadónapot Óbecsén a belgrádi magyar nagykövetség konzuli osztálya. Ritecz Miklós főkonzul és dr. Szlanyinka Anna konzul ezúttal is több mint hatvan állampolgársági kérelmet vett át a helybeliektől.

A főkonzul a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta: Óbecsén – akárcsak az egész Vajdaságban – továbbra is nagy érdeklődés mutatkozik a magyar állampolgárság megszerzése iránt. A „petőfisek” hathatós segítségének köszönhetően a márciustól bevezetett, újfajta formanyomtatványokat is precízen töltik ki a kérelmezők. Ezen a nyomtatványon kell megírni az önéletrajzot, és ennek a nyomtatványnak a része a névmódosítási kérelem is.

Mint ismeretes, március óta nem kell magyar állampolgárságú felmenőket igazolnia annak, akinek házastársa már megszerezte a magyar állampolgárságot, s legalább tíz éve házasok, vagy öt éve házasok és van kiskorú gyermekük. Ritecz Miklós tájékoztatása szerint az egyszerűsített honosítási eljárás ezen „családbarát” módosításaival egyelőre kevesen kívánnak élni – ennek oka az lehet, hogy a magyar nyelv ismerete a házastársaknál is fontos feltétel, és sokan csak most kezdik el a tanulást.

A nyelvismeretet olyannyira szigorúan veszik, hogy ezentúl már nemcsak az állampolgársági kérelem beadásakor, hanem – az esetleges visszaélések felderítése végett – az állampolgárság megszerzése után, az útlevéligényléskor is ellenőrzik a nagykorúak magyar tudását. Ha valakiről kiderül, hogy egyáltalán nem tud magyarul kommunikálni, azt a képviselet jelzi az illetékes anyaországi hatóságnak. A csalárd módon szerzett állampolgárságot akár vissza is vonhatják.