2024. április 19., péntek

Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója Budapesten

Az Országház ad otthont a Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója keddi nyitórendezvényének. A kétnaposra tervezett találkozó szakmai részét már a Széchényi Könyvtárban tartják. Az ünnepélyes megnyitó után köszöntő beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki a világtalálkozó fővédnöke is. Majd üdvözli a megjelent vendégeket Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár és L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Köszöntőt mond még a szervezők nevében Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke és Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke.

A rendezvény további programja szerint a szakma képviselői fontos stratégiai kérdéseket vitatnak meg: Egyebek mellett a könyvtárak és közgyűjtemények szerepét a XXI. században, a trendek, irányok, stratégiák rendszerében. Majd számba veszik a magyarság kulturális állapotát, helyzetét a kultúrakutatások tükrében. Megvitatják a digitalizálás stratégiáját, valamint a megőrzés kérdését, a Hungarica-gyűjtemények, hagyatékok problémáit, helyzetüket és jövőjüket.

A Magyar Könyvtárosok Világtalálkozója több évtizedes múltra tekint vissza. Az elnevezése változott, mindig más elképzelés vezérelte a megszervezését, de a funkciója maradt ugyanaz: megteremteni a szakmai kapcsolatot az anyaországi és a külföldön élő és dolgozó magyar könyvtárosok között. Célja, hogy tudatosítsa a szakma fontosságát: a könyvtárakban található értékek nemzeti kincset képeznek, amelynek megőrzése kiemelt fontosságú feladat. Az értékek felkutatása különböző stratégiákat igényel. Ebben a munkában a közmédiának is fontos szerepe van. A könyvtárak és könyvtárosok tudatos feltáró munkával, sajtófigyeléssel, a tudományos kutatás eredményeinek nyomonkövetésével, kapcsolattartással járulhatnak mindehhez hozzá. A különböző világrészekről érkező könyvtárosok körében a tapasztalatmegosztásnak építő szerepe van.

A szakmaiságon túl a találkozó erősíti a nemzeti összetartozás érzését, példát mutat összefogásból, erősíti a magyarságot, serkenti az együtt gondolkodást, az értékmentést, -megőrzést és -teremtést.