2024. május 4., szombat

Középpontban a mezőgazdaság

Javában folynak a gazdasági vásár előkészületei – eddig kétszáz kiállító jelezte részvételét

Jövő héten veszi kezdetét a sorrendben hetedik Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár, melynek fő szervezője immár hatodik alkalommal a Szabadkai Piacok Közvállalat. Az előző évekhez hasonlóan a technikai előkészületek nagy részét, például a helyszín bérbevételét vagy a vásári standok építéséhez szükséges közbeszerzést már lebonyolították, illetve a takarítás vagy az őrző-védő szolgálat megszervezését is megoldották. Bodrogi Béla, a Szabadkai Piacok igazgatója elmondta, az utolsó napokban folyik a csarnok előkészítése, a vásárt megelőző nap délutánján fogják berendezni a standokat, majd a vásár befejeztével egy napjuk lesz arra, hogy a helyszínt visszaállítsák eredeti állapotába.
– Az idén megalakult egy szervezőbizottság is, amelynek tagjai heti rendszerességgel összeülnek, hogy megbeszéljék a részleteket, ez pedig jelentősen hatékonyabbá teszi a vásár előkészületeit és a lebonyolítást is. A belgrádi és újvidéki után a harmadik legjelentősebb vásárként tartják számon a szabadkait, melynek fő támogatója Szabadka város és a tartományi gazdasági titkárság, illetve saját erőnkből járulunk hozzá a megrendezéséhez. A Stadion Közvállalat az idén is jó partnernek bizonyult a bérleti díj és egyéb feltételek szempontjából, hiszen a vásár helyszíne ezúttal is a Sportcsarnok lesz, illetve sokat segítenek a gazdasági kamarák, Magyarország és Horvátország főkonzulátusa, a vajdasági kisiparosok egyesületei, illetve a Macline vállalat, melyen keresztül a magyarországi vállalatok képviseltetik magukat.
Az elmúlt években a kiállítók körében lefolytatott közvélemény-kutatásból kiderült, egyedül a kiállítás időpontja kapcsán voltak észrevételeik, ezért az ő kívánságukra az előző évek gyakorlatával szakítva a vásárt már a tavalyi évben is korábban szerveztük meg. A résztvevők pozitívan fogadták a júniusi időpontot, így a szervezők az idei évben sem szerettek volna ettől eltérni. A visszajelzésekből az is kiderült, hogy az utóbbi három évben a kiállítók nagyon elégedettek voltak a vásárral, és üzletileg sikeresnek érezték azt, hiszen számos üzleti partner talált egymásra.

A rendezvény június 5-e és 8-a között zajlik majd, és máris kilenc ország mintegy 200 kiállítója jelezte részvételét, ami egy újabb rekord az előző évekhez képest.
– A Sportcsarnok lesz a vásár központi helyszíne, azonban ezzel párhuzamosan az épületen belül lévő sajtóközpontban és a városházán is tartanak majd különféle előadásokat, melyek az idei vásár fő témájához, a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódnak. A vásárra való belépés díjtalan, és az előadásokra is bárki betérhet, akit érdekel valamelyik téma, illetve megszerveztük, hogy a közgazdasági és a műszaki középiskola diákjai is ellátogassanak ide.
A Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár szerdán, június 5-én veszi kezdetét, a hivatalos megnyitóra 11 órakor kerül sor. Csütörtökön a Sportcsarnok sajtóközpontjában 11 órakor veszik kezdetét az előadások, ahol szó lesz a többi között az időjárási viszonyok változásának hatásairól a földművelésre és a víz újrahasznosításáról is. A városházán 11 órától a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara tart előadást, ezt követően fél kettőkor veszi kezdetét a községközi projektumok elemeiről szóló előadás, és szó lesz a mezőgazdasági termékek sokféleségének támogatásáról vagy a mezőgazdasági termelés fejlesztéséről is.
Pénteken, június 7-én 11 órától a sajtóközpontban a csomagolóanyagokra vonatkozó törvényről hallhatnak részleteket az érdeklődők, majd fél kettőtől a mezőgazdasági termékek értékesítéséről, a kivitel serkentéséről, az elérhető támogatások megszerzéséről, illetve a piacok tevékenységének fejlesztési irányvonalairól lesz szó. A városházán bemutatják a Mezőgazdaság Fejlesztési Alapot.
A vásár szombaton zárul, ekkor hirdetik ki a legszebb standot is.