2024. április 25., csütörtök

Törődés, megértés, szeretet

Jobb, ha nem bürokratizálódik ez a szolgálat – Az idősek szociális védelmének egy fontos építőköve – Az IPA-projektum nyitókonferenciája Kishegyesen

A Kishegyesi Nők Fóruma, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete és az Észak Bácskai Homokhát Kistérség nyert nemrégiben európai pályázatot a falugondnoki szolgálat népszerűsítésére Vajdaságban. A projektnyitó konferenciát tegnap tartották meg Kishegyesen, amelyen vázolták az eddigi magyarországi és vajdasági (kishegyesi, horgosi és kispiaci ) tapasztalatokat az idősek védelmében.

A vendégeket elsőként Zsidai Erzsébet, a Kishegyesi Nők Fórumának elnöke üdvözölte, majd a házigazda nevében dr. Celluska Frindik Erzsébet köszöntötte, kiemelvén, hogy az idősekről való gondoskodás és törődés fontos, sőt pótolhatatlan szerepet játszik a község életében. A falugondnoki szolgálat történetéről és a közös projektumról szólva Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének elnöke kiemelte, hogy az EU a legjobb elgondolások és gyakorlat egyikének nevezte ezt a magyar találmányt, mely a kilencvenes években indult, s a kezdeti 247 főről a falugondnokok és tanyagondnokok száma elérte az 1272-t. Mint mondta, a vajdasági települések is hasonló gondokkal küzdenek, mint a magyarországi szomszédaik, s ezt bizonyítja az is, hogy ez a szolgálat jól működik Horgoson, Kispiacon és Kishegyesen is. A tervek szerint az újabb központok Óbecse, Bácskertes, Satrinca és Muzslya lesznek. Dr. Bordás Ákos az Emberi Erőforrás Minisztériumának főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy a társadalom gerincét mindig a vidék képezte, és ez a szolgálat hozzásegít ahhoz, hogy újra megerősödjön a falusi társadalom. A falugondnoki szolgálat ugyanis sok település esetében a falu puszta fennmaradását teszi lehetővé, s ad esélyt a fejlődésre is. A kelebiai tapasztalatokról szólva Maczkó József polgármester rámutatott, hogy ez a szolgálat teljes emberi szolgáltatást tud nyújtani, és jobb is, hogy az állam nem vette szabályozása alá ezt a területet, mert akkor a gondnokok is munkaidejük felét a „papírmunkával” töltenék. Juhász Bálint tartományi gazdasági és foglalkoztatásügyi titkárhelyettes a szolgáltatások gazdasági és munkahelyteremtő vonatkozásait hangsúlyozta. Mint mondta, az EU-ban a szociális jellegű vállalkozások képezik a gazdasági erő 10 százalékát, és a foglalkoztatottak 6 százalékát ez a szektor adja. A tartományi gazdaságélénkítő programban is helyet kaptak a szociális szolgáltatást végző vállalkozások és a nemrégiben zárult pályázatok eszközeit ilyen szolgálatok kialakítására is felhasználhatják az önkormányzatok. Nadežda Satarić, a belgrádi Amity civil szervezet képviselője arról beszélt, hogy Szerbiában az idősekről való gondoskodás számos formája létezikk, és az egyik legfontosabb az lenne, hogy ez is járuljon hozzá a falvak elnéptelenedésének megállításához, mert az országban már több mint 1800 teljesen üres település van.
A konferencia befejezéseképpen Zsidai Erzsébet a kishegyesi gyakorlatról szólva kiemelte, hogy a helyi gerontoszolgálat jó példája annak, hogyan működhet együtt sikeresen az önkormányzat, a civil szervezetek és az egyházi szervezetek.