2024. május 15., szerda

Vajdasági Információs Pont

A szabadkai irodában hasznos információkhoz juthatnak a kivándorolni szándékozók

A régióból az elmúlt évtizedekben nagy számban érkeztek migránsok Magyarországra és az Európai Unióba. A tudásalapú gazdaság erősítése szempontjából bizonyos szakterületek esetében egyértelmű társadalmi és gazdasági érdekek is azt diktálják, hogy a magasan képzett, felsőfokú vagy hiányszakmával rendelkező csoportokat befogadják és integrálják. Ez az igény szülte a Vajdasági Információs Pont elnevezésű iroda megnyitását, mely abban hivatott segíteni, hogy a kivándorlóknak tájékoztatást nyújtson a magyarországi és uniós jogszabályokról, munkaerő-piaci lehetőségekről, az oktatási rendszerről vagy képzéseket, nyelvtanfolyamokat szervezzen a könnyebb beilleszkedést segítve.

Az Európai Unióban élő összes, harmadik országbeli állampolgár körülbelül egyharmada a keleti és délkeleti országok állampolgára. A kényszermigrációt idővel felváltotta a munkavállalás és tanulás miatti migráció. Mára a Magyarországon tartózkodó bevándorlók közel nyolc százaléka, vagyis mintegy 12 ezer fő szerbiai vagy montenegrói állampolgár, jelentős részük pedig magyar nemzetiségű szerb állampolgár.

A Vajdaság Információs Pont projektuma januárban vette kezdetét, azonban az iroda csak a múlt hónapban kezdte meg működését Szabadkán. Nagy Gábor Dániel, a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület elnöke lapunknak elmondta, a projektummal nem akarnak senkit sem agitálni, buzdítani a Magyarországra való költözésre vagy a Szerbiából való kivándorlást növelni, azonban ha valakinek szándékában áll Szerbiából elköltözni Magyarországra vagy az Európai Unióba, akkor nagyban megkönnyíthetik számukra ezt a lépést pontos információk átadásával.

– Az Európai Unió felismerte, hogy nagyon sokan, akiknek kivándorlási szándékuk van és megérkeznek a célországba valamelyik harmadik országból, nagyon rosszul informáltak a letelepedést, munkavállalást, tanulási lehetőségeket illetően és az ehhez kapcsolódó dokumentációs igényekkel, eljárásokkal kapcsolatban. Az információs pont célja éppen az, hogy ezeket az információkat átadja az érdeklődőknek, és szakemberek segítsék a kivándorlást. A szabadkai iroda hivatott lefedni az egész Vajdaságot, de természetesen az egész ország területéről várjuk az ügyfeleket, akiknek segítségre van szükségük, és különféle egyéb rendezvényeket is tervezünk, például Palicson, Csantavéren, Zentán, Zomborban, ahol a nem szabadkai polgárok is kapcsolatba léphetnek az iroda munkatársaival és kitölthetik azt az esetfelvételi lapot, melyben vázolják problémájukat, feltehetik kérdéseiket az esetleges kivándorlás kapcsán. Ezeket aztán az iroda munkatársai továbbítják a szakértőkhöz, akik megválaszolják az adott kérdést – tudtuk meg Nagy Gábor Dánieltől.

A tájékoztatás nemcsak Magyarországra vonatkozik, hanem az egész unióra, hiszen például aki Magyarországon jut letelepedési engedélyhez, az az egész unió területére érvényes letelepedési engedéllyel rendelkezik, ugyanakkor elsősorban a magyarországi eljárással kapcsolatban tudnak információt adni az irodán keresztül, aminek a működését a magyar belügyminisztérium támogatja az Európai Integrációs Alapból, így a tájékoztatás ingyenes szolgáltatás. Az iroda a tájékoztatáson kívül segít a személyre, sőt családra szabott migrációs stratégia kidolgozásában. Pályaorientációs és munkaerő-piaci tanácsadó szolgálatot végez, magyar nyelvtanfolyamokat indít, általános kultúra és népismereti képzéseket és műhelymunkákat, továbbá szakmai beszélgetéseket szervez Magyarország mindennapi életét bemutatva, programokon keresztül bemutatják a magyarországi oktatási és munkalehetőségeket, munkaerő-piaci és társadalmi beilleszkedést segítő képzéseket tartanak, ezen kívül egy többnyelvű weboldalt, prospektusokat, információs anyagokat is készítenek, melyek úgyszintén a tájékoztatást segítik. Az iroda nem vállal munkaközvetítést, nem rendezi el az ügyfelek lakhatási körülményeit, viszont összeköti őket azokkal a cégekkel, szakirodákkal, amelyek ebben tudnak segíteni.

A projektummal szeretnék Magyarország, mint az elsődleges migrációs célpont szerepét erősíteni a magasan képzett vagy hiányszakmákkal rendelkező nyugat-balkáni államokból érkező állampolgárok körében, valamint a szerbiai magyar nemzetiségű, kivándorlási szándékkal rendelkező személyek magyarországi letelepedését elősegíteni. Emellett ezzel is szeretnének hozzájárulni a negatív magyarországi demográfiai folyamatok hatásának csökkentéséhez, az új, képzett munkaerő Magyarországra való bevonzásához, a tudásalapú gazdaság erősítéséhez, a szakképzett munkaerőhiány csökkentéséhez is.

Mint Nagy Gábor Dánieltől megtudtuk, Magyarországon jelenleg a hiányszakmák között szerepel a legtöbb szakmunka, az egészségügy területén van szükség jól képzett munkaerőre, illetve a magasan képzett személyek köréből a természettudományos és műszaki területen tevékenykedő kutatókra nagy az igény, nemcsak Magyarországon, hanem az egész unióban.

A szabadkai iroda, amelynek vezetője Farkas Imre, a Vuk Karadžić 14-es szám alatt található, ahol hétfőtől péntekig 10 és 16 óra között várják az ügyfeleket. További tájékoztatás a 061/22-82-133-as telefonszámon kapható.