2024. május 4., szombat

Szabadon szolgál a szellem

Magyarországi kezdeményezés egy Kárpát-medencei szakkollégiumi hálózat létrehozására

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke vendégül látta az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) diákjait. Az Eötvös József Collegium csapata a diákok életéről, rendezvényekről és a műhelyek munkájáról tartott színes beszámolókat.

Dr. Csányi Erzsébet, a Magyar Tanszék vezetője üdvözlő beszédében köszöntötte az egybegyűlteket, és megnyitotta a Nyári Akadémia elnevezésű találkozót. Dr. Csányi kifejtette, hogy a Magyar Tanszék már februárban Téli Akadémiát tartott, ahol a határon túli magyar tehetségek ismerkedtek és barátkoztak. Ehhez kapcsolódik most a Nyári Akadémia, ahol továbbra is a fiatalok tudományos továbbképzése a fő motívum. Az értelmiség utánpótlása szempontjából nagyon fontosak az ehhez hasonló rendezvények, mivel minden erőnkkel azon kell lenni, hogy a vajdasági magyarok kedvet kapjanak a továbbtanuláshoz, szögezte le dr. Csányi.

Dr. Horváth László, az Eötvös József Collegium igazgatója elmondta, hogy már harmadik éve rendszeresen látogatják a Kárpát-medencében található felsőoktatású tehetséggondozó intézményeket. Célunk, hogy kiépítsünk egy Kárpát-medencei szakkollégiumi hálózatot és ennek révén a lehetőségekhez mérten támogatni szeretnénk a tehetséges magyar fiatalokat, emelte ki az igazgató. Jártunk Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken, most eljöttünk Délvidékre is bemutatkozni, mondta dr. Horváth. A közvetlen találkozás és személyes jelenlét nagyon fontos a kapcsolatok építésében, és várjuk a magyar ajkú fiatalok jelentkezését, jelentette ki az igazgató. Nyaranta az ELTE Kárpát-medencei szabadegyetemet szervez határon túli fiatalok számára, ahol az Eötvös József Collegium is képviselteti magát. A humán tudományok szekciójában egy hónapon keresztül 25 határon túli fiatal hallgatót támogat a Collegium, ismertette dr. Horváth László igazgató.

A rendezvény színesebbé tételében mások is tevékenykedtek. A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) humán tudományok szekcióelsője Pápista Zsolt az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Német Tanszékes hallgatója érdekes nyelvtani előadást tartott. A találkozó méltóképpen zárta a Jelfolyam on-line művészeti folyóirat csapat performansza, akik a művészetek új dimenzióiba kalauzolták a nagyérdeműt.