2024. július 5., péntek

Újabb árhullám képződik!?

Amikor a lapok utolsó oldalain apróbetűsen megjelenő vízállásjelentések átköltöznek a címoldalra, és a helynek megfelelő betűméretet öltenek, akkor baj van. Ehhez szabályszerűen párosul az a gyakorlat is, hogy csak a közvetlennek látszó veszéllyel foglalkozunk, a távolabbi folyószakaszok történései elkerülik figyelmünket. A dunai árhullámokkal kapcsolatban bokros tapasztalatokkal rendelkezők számára ugyanakkor aranyszabálynak számít, miszerint a Felső-Duna történéseit sohasem szabad figyelmen kívül hagyni.

Különösen akkor kell odafigyelni azokra, amikor a vizek derékhada behatolt tájainkra, álló hétig nem is tágít innen, és csak azt követően szállingózik el völgymenetben. Amikor immár bizonyosnak tekinthető, hogy Pozsonnyal, Budapesttel… ellentétben nálunk már nem produkálja mindenkori legmagasabbját a Duna, akkor kell körbekémlelni, hoz-e újabb árhullámot a nyakunkra. Úgy tűnik, igen! Csak még nem látszik, mekkorát.

Az első fenyegető jelek már tegnapelőtt megmutatkoztak, amikor az Újvidéktől mintegy 1200 kilométerre levő Ingolstadtnál bestagnált a folyó, majd kisebb vízszintemelkedést mutatott. Ebből a kicsiből tegnapra több mint egyméteres ugrásszerű áradás lett, amely hamarosan elérte a 230 kilométerre levő Passaut. Egyelőre nem lehet kibogozni, hogy ez az áradás tartós formát ölt-e, vagy sem. Ez attól függ, hogy az esőzések, amelyek gerjesztették, csupán a forrásvidékre terjedtek-e ki, vagy tágabb teret öntöztek végig. Egyelőre úgy tűnik, kizárólag felvégiek, mert a kérdéses vidéktől völgymenetben levő vízmérőknél betorkoló mellékfolyók nivógrammja egyelőre pihen. Ez a kedvezőbb változat. Rosszra fordulást az hozhat, ha a Duna Passau és Bécs közötti szakaszán is újabb víztömegek érkeznének a főmederbe.

Ez azért okozna gondokat tájainkon, mert egy esetleges újabb árhullám még igen magas szinten csípné nyakon a Dunát – éppen házunk táján. Figyelembe véve a most kialakult árhullám haladását, összevetve ezt a közbeeső szakasz mederadottságaival és vízszintjével, matematikamentesen is tutira vehető, hogy akár rá is nőheti magát a nálunk akkor tetőző vízre.

A dolgok pillanatnyi állása, valamint az elkövetkező napok során várható alakulása alapján ez alapjaiból felborítana minden vízállás-előrejelzést, amelyet az elmúlt napokban szélnek eresztettek. Beleértve azokat a haslövéssel születetteket is, amelyeket az illetékesek eszkábáltak össze.

A tisztánlátást egyelőre nem csak a még gyerekcipőben járó újabb árhullám növekedési erélyének ismeretlenjei nehezítik. Hozzájárul az is, hogy a Felső-Duna számos önműködő vízállásjelzőjének adatkészletét továbbító honlapok egyike-másika befuccsolásról, téves leolvasásról… magyarán mondva: behülyülésről tanúskodik. Az árvízvédelmi fővédgátak, bízunk benne, jobban fogják állni a sarat.