2024. április 30., kedd

„A Pick Szeged magyar, Horvátország olimpiai bajnok lesz!”

Amikor a Valladolid edzője, Juan Carlos Pastor, aki 2005-ben világbajnoki címig vezette a spanyol válogatottat, egy kávé melletti megbeszélésre hívta, Marko Krivokapić úgy ment el, hogy gyanította: ebből megint egyórás edzői monológ lesz, amit neki, mint csapatkapitánynak, kutya kötelessége végighallgatni. Pastor azonban akkor kivételesen nem a Valladolidról és a következő ellenfélről beszélt, hanem a Pick Szeged másodedzői posztját ajánlotta fel a 37 éves balátlövőnek, aki egynapnyi gondolkodás után igent mondott.

Tömören összefoglalva, így lett a zentai Marko Krivokapić Magyarország második számú klubjában Pastor jobbkeze. Az igazsághoz még hozzátartozik, hogy egy évvel ezelőtt foggal-körömmel tiltakozott az ötlet ellen, hogy a jövőben edzőként dolgozzon:

– Már januárban jeleztem az új klubelnöknek, annak ellenére, hogy még egy évig szól a szerződésem, nem tudom vállalni a játékot, a térdeim már nem bírják a terhelést. A terv az volt, hogy sportmenedzser leszek, azonban a Pastorral folytatott beszélgetés, amely után a feleségemmel mindent átbeszéltünk, egy csapásra megváltoztatta az életünket. Július közepétől a családom is Szegeden lesz, s habár van a közelben szerb iskola, a két gyerek a magyar–angol oktatási intézményre szavazott – mondta a Magyar Szónak Marko Krivokapić, aki 2004 óta szerepelt az Asobal ligában, előbb a Granollers, majd az Aragón, utána pedig a Valladolid tagjaként. Ez utóbbit 2008 óta erősítette, s az idén is sikerült a kitűzött célt megvalósítani: az együttes, amely az őszi idényben csak hét pontot szerzett, tavasszal összekapta magát, s 22 ponttal a 12. helyen zárt.

Az utóbbi időben egyre több játékos hagyja el Spanyolországot, aminek az lett az eredménye, hogy a liga színvonala is csökkent. Duenas, a női válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, a nemzeti csapatnak is gondja lehet emiatt, hiszen már nem egy helyen vannak a válogatott játékosok.

– Pénzügyi gondok mindenképpen vannak, de emellett az sem tesz jót a spanyol férfikézilabdának, hogy a bajnokságban egy csapat van, ez a Barcelona, amely mindenkit simán ver. Egy bajnokság, amely nem az első hely megszerzéséről szól, hanem a bennmaradásról, nem érdekes a támogatóknak és a nézőknek sem. Spanyol szemszögből nézve ez azonban az utánpótlásnak óriási lehetőség, hiszen a fiatal játékosok gyorsan az első csapatban találják magukat, és azonnal élhetnek is a lehetőséggel. Ez az egyetlen pozitív ebben a helyzetben…

Magyarországon éppen fordított a helyzet: a Pick Szeged, a Veszprém és az újonc Győr is külföldről erősített.

– Akkor lenne ebből kára a magyar utánpótlásnak, ha azok a külföldiek, akik Magyarországra igazolnának, semennyivel vagy csak minimálisan lennének jobbak, mint a magyar játékosok. Az edzők szerint a külföldi igazolások magasabb szinten teljesítenek, többet tudnak. Azonban nem szabad átesni a ló másik oldalára: a németekkel éppen ez történt, hiszen a bajnokságuk tele volt külföldivel, s a válogatottjuk most nem biztos, hogy kiharcolja az Eb-n való részvételt. Pastornak és nekem az a célunk, hogy az összes utánpótláscsapat edzőivel megosztjuk azt, mi hogyan vélekedünk a kézilabdáról, s ezt a rendszert igyekszünk majd az edzőkön keresztül a fiatalokkal elsajátíttatni.

Juan Carlos Pastor 1995 óta irányította a Valladolidot. Mi az ő rendszerének a lényege?

– Ő az egyszerűség híve, amelyhez nála nagyszerűség párosul, s az egész hangsúly a csapatjátékon van. Mint edző szigorú, nem véletlenül nevezik Mister Maximalistának. Csak olyan játékosokkal dolgozik együtt, akikről tudja, hogy képesek azt megcsinálni, amit ő kér. Minden ellenfél ellen külön taktikával készül, rengeteg a videoelemzés. Az első csapatban senkinek sem lesz bérelt helye, mindenkinek meg kell izzadnia, hogy bekerüljön, s az, aki nem tudja felvenni a ritmust, nem illeszkedik bele a rendszerbe, amely miatta nem funkcionál majd, nagyon gyorsan a padon találja magát. Voltunk néhány utánpótlásedzésen, s Pastor biztatóan beszélt, látott néhány fiatalt, akik előtt szép jövő állhat.

A Délmagyarország napilapnak azt nyilatkoztad, hogy „a türelemre nagy szükségünk lesz, nem egyik pillanatról a másikra látszik majd a sok-sok gyakorlás a csapat játékán”. A Pick Szeged 10 éve egy kivétellel a bajnokságban mindig a Veszprém mögött végzett. A türelem már igencsak fogytán van Szegeden…

– Pastor négyéves tervet tett le az asztalra. A cél ugyanaz, mint a Valladoliddal, amely a sokkal több pénzből gazdálkodó csapatokkal is felvette a versenyt. A Veszprémnek jobbak az anyagi lehetőségei, olyan játékosokat is képes leigazolni, akiket a Pick Szeged nem tud megszerezni. Ennek ellenére nem félünk tőlük, s biztos vagyok benne, hogy a pályán felvesszük majd velük a versenyt. A második évben az eredmények biztos, hogy sokkal jobbak lesznek, mivel a sok munkának akkor már beérhet a gyümölcse. A most igazolt játékosokkal két- és hároméves szerződést kötött a klub, ebből is látszik, hogy hosszú távú projektbe kezdtek Szegeden.

A Veszprém kispadján ülő Carlos Ortega nem ismeretlen a számotokra.

– Mivel öt évet dolgozott Spanyolországban, így jól ismerjük a munkásságát. Most ugyanazt csinálja, amit akkor, csak sokkal jobb játékosokkal dolgozik. Látjuk, hogy újat hozott a magyar kézilabdába, változott a Veszprém játéka. A pár napja Balatonfüreden megrendezett edzői konferencián éppen ő volt az, aki azt mondta, a spanyolok nem a legerősebb lövők a világon, a fizikai állóképességet figyelembe véve sem elsők, de a taktika terén a legjobbak.

Új szupercsapatot alakítottak ki Párizsban, ahol a PSG sorozatban vásárolja meg a világ legjobbjait. Jót tesz ez a kézilabdának?

– Az európainak biztos, hiszen egy olyan együttesről van szó, amely a következő idényben nagy eséllyel pályázik a négyes döntőben való részvételre. Az idén nem indultak a nemzetközi porondon, megnyerték a francia bajnokságot, de ők sem verhetetlenek, hiszen az utolsó fordulóban simán kikaptak a Montpellier-től.

Januárban Dániában rendezik meg a 2014-es férfi-Európa-bajnokságot. Mely válogatottakat várod a négy közé?

– A házigazdákat mindenképp, a horvátok remekül dolgoznak, hiszen minden világversenyre két fiatal játékost beépítenek a csapatba, éppen ezért biztosra veszem, hogy 2016-ban ők lesznek az olimpiai bajnokok. A spanyoloknak mint világbajnokoknak is illene elődöntőt játszaniuk. A meglepetéscsapatok közül, ahová Magyarországot és Szerbiát is sorolom, valamint Szlovéniát, Lengyelországot, bármelyik odaérhet a négy közé.

Visszatérve a Pick Szegedre, azok a nézők, akik ellátogatnak az újszegedi sportcsarnokba az együttes mérkőzésére, mire számíthatnak?

– Pastor filozófiája az, hogy a kézilabdát nem muszájból kell csinálni, hanem élvezni kell. Ha ezt sikerül megértetnünk a kézilabdázókkal, akkor a játékunk látványos lesz, és az eredmények sem maradnak majd el. Valladolidban Pastor munkájának mindig megvolt az eredménye, s egy ilyen komoly csapattal, mint amilyen a mostani Pick Szeged, szerintem sikerülni fog maradandót alkotnia. Tudom, hogy a vezetőség azt szeretné, hogy mindjárt bajnokok legyünk. Abban biztos vagyok, ha Pastor kitölti a 2+2 éves szerződését, akkor a négy év alatt meglesz a bajnoki cím!

NAGY LÁSZLÓ, A VILÁG LEGJOBBJA

Játékosként éveken át figyelted a magyar válogatottat, már csak azért is, mert öcséd, Milorad is szerepelt benne.

– A magyar nemzeti csapat évek óta a világ élcsoportjába tartozik, amit az olimpiai negyedik hely is bizonyít. A szövetségi kapitány szemszögéből nézve pozitív, hogy Nagy László ismét Magyarországon kézilabdázik, s visszatért Ilyés Ferenc is. Nagy jelen pillanatban a világ legjobb balkezes játékosa, senki nincs, aki megközelítené a teljesítményét. Jó generáció alakult ki, s ehhez mindig hozzájön egy-két fiatal, mint például Szöllősi és Lele.

AZ ÚJ IGAZOLÁSOK

A Pick Szeged négy játékost igazolt az új idényre: ők a bosnyák Vladimir Vranješ (1988, beállós), a két spanyol, Niko Mindegía (1988, irányító) és Roberto García Parrondo (1980, jobbszélső), valamint a magyar válogatott Ilyés Ferenc (1981, balátlövő), aki 2000 és 2007 között is a Szegedet erősítette. Szegeden bíznak benne, hogy a nemzetközi szövetség elfogadja a klub jelentkezését a Bajnokok Ligája selejtezőjére, s szabadkártyát ad az együttesnek. Ha ez így történik, akkor szeptember 7-én és 8-án már biztos, hogy pályára lép a Pastor által irányított csapat, és csak akkor kerül fel a főtáblára, ha nyer. A Délmagyarország információi szerint június 22-én döntés születik, hogy melyik az a négy klub, amelyik várhatja a június 27-i bécsi sorsolást.