2024. május 15., szerda
A Cofman Iskola évzárója

A matematikai tehetségek jutalmazása

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében június 14-én immár a 17. évfolyamot zárta a szabadkai Cofman Iskola. A tehetségápoló iskola fő koordinátora, Szabó Magda a beszédében összefoglalta az eddigi eredményeket, a tizenhét év alatt történt változásokat, hogyan is lett a Bolyai János Iskolából Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola.

Minden iskolaév elején, szeptember harmadik hétvégéjén indul a matematikai tehetségeket támogató iskola. Jelenleg az Ivan Sarić Iskola ad otthont a Cofman Iskolának, ahol minden második szombaton másfél órás munkával csiszolgatják a tanárok a fiatal tehetségeket. Ez az évi tíz alkalom elég ahhoz, hogy szép eredményeket mutassanak fel a matektehetségek. A másodikosoktól a 12. osztályosokig jelentkezhetnek a tanulók felkészülésre, gyakorlásra, játékra, tanulásra, akik itt valóban beleszeretnek a matematikába. Sokféle problémamegoldó módszert sajátíthatnak el. A csoportvezetők a tanulók korához, képességéhez való feladatokkal segítik elő fejlődésüket, gondolkodásukat. Mintegy kaput nyit az iskola, és ki-ki élhet a lehetőségekkel, és építhet a kapott tudásra. Az évek során az iskola nemcsak a matek-, hanem a fizika- és a kémiatehetségekkel is foglalkozott.

Szalay István, a Bonifert Domonkos Alapítvány elnöke immár egy évtizede támogatja a szabadkai Cofman Iskolát. „Akiben szikra van, azt gondozni kell, hogy szárnyalhasson!” – hangzott el többek között ez is az alapítvány elnökétől.

Érdemes a számokkal foglalkozni, hiszen a számok az abszolút globalizációt hordozzák, mindegy, hogy jedan vagy egy, a leírt szám (1) önmagáért beszél. Az alapítvány a Bonifert Domonkos Matematikaverseny fenntartója, és az Implom József Helyesírási Verseny támogatója. Az említett versenyeken a határon túliak is képviselik magukat. Az alapítvány támogatása a Cofman Iskola felé rendszeres, és az idén is könyvekkel lepte meg a kiemelkedő tehetségeket.

A jelenlévő tanulók örömmel és meghatottan vették át a jutalmakat, a csoportvezetőik pedig büszkén olvasták fel diákjaik elért eredményeit. A csoportvezetők: Süli Szilvia, Lunc Angéla, Berta Miklós, Tóth Gabriella, Petrás Csilla, Patócs Mária, Szűcs Emese. Munkájukkal hozzásegítették a vajdasági magyar ajkú tanulókat, hogy fejlődjenek és kiváló eredményeket érjenek el hazai és külföldi matematikaversenyeken.

László Dávid (az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola negyedikes tanulója) három éve jár a Cofman Iskolába, szívesen teszi ezt, és szereti a matekot. László Aranka, Dávid édesanyja elmondása alapján az Cofman-matek nem olyan, mint az általános iskolában. Nem kifejezetten a számoláson van a hangsúly, inkább játékos, intelligenciát fejlesztő. A Cofman Iskolán keresztül a fia fokozatosan bekapcsolódott a versenyekbe, és természetesen az iskolai matek is gördülékenyebben ment. Az idén Dávid öt matekversenyen vett részt, és négyen ért el kiemelkedő sikert. A gyerek felszabadult, szokja a stresszhelyzetet. Dávid büszke magára, sikerélménye van.

­A Cofman Iskola sikeres és jutalmazott tehetségei: (harmadik osztályosok) Kovács Alex, Apró Dorottya, Sinkovics Alex, Mészáros Szabolcs, Spasić Nikola, Szűcs Izabel; (negyedik osztályosok) Tóth Tamás, Csikós Réka, Fodor Gábor, László Dávid, Süli Ákos, Csepella Máté, Szpászity Rebeka; (ötödik osztályosok) Meggyesi Márk, Pintér Attila, Benacsek Dániel, Bózsó Szintia; (hatodikosok) Apró János, Besnyi Levente, Csipak Erik; (hetedikesek) Besnyi Botond, Csizmadija Klaudia, Pintér Ákos; (nyolcadikosok) Korhecz Réka, Szalaji Natália; (9−12. osztályosok) Nagy Attila, Pletikoszity Árpád; valamint fizikaverseny díjazottja a hatodikos Sztarek Norbert. Gratulálunk nekik, és további jó munkát kívánunk!

A Cofman Iskola idei mottója: „Ahhoz, hogy az ember valami újat meglásson, ahhoz egészen másként kell gondolkodnia!” (Szentgyörgyi Albert)