2024. május 6., hétfő

Majdnem kész a csúrogi emlékhely

A hét végén szerelték a vezetéket a térfigyelő kameráknak – A VMSZ aktivistái segítettek a környezet rendezésében

Szombaton hajnalban benépesült az egykori csúrogi dögtemető. A munkások mellett, akik a második világháború ártatlan magyar áldozatai emlékére kialakított emlékhelyen dolgoztak, 250 VMSZ-es aktivista is megjelent. A VMSZ Ifjúsági Fórumának mintegy 100 tagja is köztük volt. Szabadkáról, Újvidékről, Topolyáról, Kishegyesről és Bácsfeketehegyről autóbuszokkal érkeztek az önkéntesek, akik gereblyéztek, szemetet gyűjtöttek, kapáltak, söprögettek, hogy szerdára a lehető legszebb legyen ne csak az emlékmű környéke, hanem az oda vezető út is.

Szombaton a hajnali óráktól dolgoztak a VMSZ aktivistái a csúrogi emlékhelyen  (Fotó: Ótos András)

Szombaton a hajnali óráktól dolgoztak a VMSZ aktivistái a csúrogi emlékhelyen (Fotó: Ótos András)

Az emlékmű talapzata már áll, és be van borítva kőlapokkal, valószínűleg ma fogják felszerelni rá Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész szoborcsoportját. Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy a sétány mellett 14 kandeláber lesz, amelyek nemcsak az utat világítják meg, hanem a szoborcsoportot is, és hat pad várja majd az ide látogatókat. Két térfigyelő kamerát is felszerelnek, amelyek a nap 24 órájában figyelik majd az 500 kilogramm bronzból készült szoborcsoportot.

Pásztor István azt is elmondta, hogy nemcsak rácsavarozzák a szobor részeit a talapzatra, hanem tulajdonképpen beleépítik a talapzatba, ami azt jelenti, hogy várhatóan egyáltalán nem lesz leszerelhető, csak kirobbantani lehet a helyéről.

Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb államfő szerdán közösen hajt majd itt fejet az ártatlanul kivégzett magyarok emléke előtt. Az emlékhely kiépítésének költségeit a szerb állam vállalta magára, de az első fázis kiépítésének jelentős részét a VMSZ pénzelte.

– A kezdetektől fogva ragaszkodtam ahhoz, hogy a történelmi jelentőségű megbékélés itt Csúrogon legyen. Csúrog a második világháború véres eseményeinek a szimbólumává vált. Ez volt az a pillanat, amikor igaz, hogy nehéz körülmények között, de ki tudtuk építeni ezt az emlékhelyet. Ez volt az a hely, ahová évtizedek óta visszajártunk és halottak napján itt emlékeztünk – mondta Pásztor István.

A csúrogi emlékhelyen a szobor talapzata már elkészült, a tervek szerint ma vagy holnap szerelik fel a szoboregyüttest  (Fotó: Ótos András)

A csúrogi emlékhelyen a szobor talapzata már elkészült, a tervek szerint ma vagy holnap szerelik fel a szoboregyüttest (Fotó: Ótos András)

A VMSZ elnöke abban is bízik, hogy szerdáig a szerb kormány hatályon kívül helyezi a három falu: Csúrog, Mozsor és Zsablya magyar lakosságának kollektív bűnösségéről szóló határozatot.

Pásztor István nemzetpolitikai szempontból történelmi jelentőségűnek mondta, hogy a parlament az 1944/1945-ös eseményekkel kapcsolatban elfogadott egy nyilatkozatot és irányadó értékítéletet mondott a történtekről.