2024. május 4., szombat

Emléke nem halványul

Szabadkán emléktáblát lepleztek le Nagy Imre mártír miniszterelnök emlékére

A szabadkai Nyitott Távlatok civil szervezet keretében működő Nagy Imre Társaság, valamint a Délvidéki '56-os Műhely szervezésében szombaton Nagy Imrére, a mártírhalált halt miniszterelnökre emlékeztek Szabadkán. A Nagy Imre Társaság városi tagozata immár tizenkettedik alkalommal emlékezik meg a néhai miniszterelnök halálának évfordulójáról.

A Magyar Ház tanácstermében megtartott rendezvényt egyebek mellett Jánosi Katalin és Benedek Imre, Nagy Imre unokái, illetve dédunokája, Rab Márton, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, dr. Géczi József Alajos, a Nagy Imre Társaság szegedi tagozatának elnöke, Urbán Olívia, Szabadka polgármesterének tanácsadója, Kerekes Sándor festőművész, valamint Balahó Zoltán, a Nagy Imre Társaság elnöke tisztelte meg jelenlétével.

Jánosi Katalin lenyűgözőnek nevezte, hogy az anyaország határain túl is van egy ennyire aktív társaság, amely a nagyapjára való emlékezést helyezte tevékenysége középpontjába. A mártír miniszterelnök unokája a folytatásban arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy nagyapját mélyen foglalkoztatta a magyarság szétszórtságának témája, soha nem hagyta nyugodni a trianoni békeszerződés és annak következményei. Elmesélte, hogy amikor a család a börtönből megkapta Nagy Imre személyes holmiját, a kabátjának válltömésébe varrva egy papírlapot talált, amelyen egy fejtegetést olvashatott a trianoni békediktátum igazságtalanságáról.

– Nagyapámban ezek a gondolatok az utolsó pillanatig éltek. Hiszem, hogy ez mindannyiunk számára utat mutat. Nagy Imre kommunista és magyar volt. Ez a két világ szinte haláláig folyamatosan harcban állt benne, ám végül magyarsága kerekedett felül. Nagyapám hitt ebben a világban és úgy érezte, hogy ez fogja nemzete számára elhozni a jobb, szebb napokat – fogalmazott Jánosi Katalin.

Kudlik Gábor, a Nyitott Távlatok és a Nagy Imre Társaság szabadkai tagozatának elnöke lapunknak nyilatkozva kifejtette: A határon túli magyarok számára Nagy Imre és az '56-os forradalom egyet jelent. Sajnos Magyarországon már másképpen ítélik ezt meg – tette hozzá, majd abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a mártír miniszterelnök emléke az évek múlásával sem fog halványulni.

A Nagy Imre életéről szóló dokumentumfilm megtekintése után Kudlik Gábor és Jánosi Katalin a szabadkai Nagy Imre utcában leleplezte az egykori magyar miniszterelnök emléktábláját. Sebestyén Tibor nyugalmazott színművész családi házának falán helyezték el azt a réztáblát, amelyet a tervek szerint bronz domborművel cserélnek majd fel.