2024. április 25., csütörtök

Két árlista az Exit fesztivál idejére

Öt nap múlva kezdődik Újvidéken az Exit fesztivál, a szervezők 70 000 vendéget várnak, a pékségek, a feketéző taxisok, a kávézók és a szórakozóhelyek tulajdonosai azonban már türelmetlenek, és máris csaknem húsz százalékkal megemelték termékeik árát, szolgáltatásaik díját.

Az Idegenforgalmi-tájékoztató Központban azonban azt állítják, a külföldiek jól informáltak arról, mi mennyibe kerül.
– Megbeszéltük a gazdával, hogy a külföldieknek magasabb áron adjuk el az italt, mint a hazai vendégeknek. Az árkülönbség kb. 40 százalék. Reméljük, jól megszedjük magunkat a fesztivál ideje alatt, én személyesen a magas borravalókra vadászok – mondta őszintén Marko P. pincér, aki a központban dolgozik egy kávézóban. Milan Subašić szórakozóhely-tulajdonos a Laze Telečkog utcában elmondta, az áremelésekkel nem jut sok többletkeresethez senki, szerinte nem kellene drágítani.
– A fesztivál idején napközben látogat el a legtöbb vendég, a külföldiek jól megnézik az árakat, és mindenki fizeti a saját számláját. Annak ellenére, hogy a külföldieknek az itteni árak nem magasak, ezek a fiatalok mégsem dobálódznak a pénzzel – állítja Subašić.
Az újvidékiek azonban már észrevették a tulajok többségének a turpisságát.
– Tavaly júliusban 500 dinárért vásároltam rövidnadrágot, aztán barátnőmmel az Exit kezdete előtt egy nappal úgy döntöttünk, veszünk még néhányat, de akkor az ára már 1100 dinár volt – emlékezik vissza Jasmina, aki egyetemista Újvidéken.
A pékségekben azt mondják, nem emelik az árakat, mert attól félnek, hogy elpártolnak tőlük az állandó kuncsaftok – közli a 24 sata napilap.
– Tegyük fel, hogy egy péksütemény 60 dinárba kerül, ha az árát 100 dinárra emeljük, elpártolnak tőlünk az állandó vásárlók. Azt hallottam, egyes pékségek a fesztivál idején nem tüntetik fel a termékek árát, így annyit fizettetnek meg, amennyit akarnak – állatja Silvija, aki egy podbarai pékségben dolgozik.
– Az Idegenforgalmi-tájékoztató Központban azt állítják, régebben csakugyan sokan emelték az árakat az Exit ideje alatt, manapság azonban ez nem biztos, hogy kifizetődő, hiszen több olyan internetes honlap is részletes információkkal látja el a turistákat az itteni árakról – mondta Tihana Putin, a szervezet sajtószóvivője.
A Szerbiai Fogyasztóvédelmi Asszociáció az Exit látogatóinak tájékoztatása céljából, tájékoztató füzeteket küldött szét az európai fogyasztóvédelmi szervezeteknek, valamint a szerbiai nagykövetségeknek.