2024. május 2., csütörtök

A lovas hagyomány feltámasztása és megőrzése

Az idén szeptember 22-e és 24-e között kerül sor a sorrendben hatodik Nemzeti Vágtára Budapest szívében, a Hősök terén. Ezen a magyar hagyományokon nyugvó kulturális, turisztikai, gasztronómiai és történelmi településfesztiválon, ezen a különleges lovas ünnepen az idén először Vajdaság lovasai is részt vesznek, hogy megmutassák, a lovas hagyomány az itteniekben is elevenen él.

A Vajdasági Vágta nem más, mint a Nemzeti Vágta előfutama, és a három legjobb vajdasági magyar lovas összemérheti majd magát a magyarországi és többi külhoni elővágtákon legjobban teljesítő lovasokkal szeptemberben. Bunford Tivadar, a szabadkai Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója elmondta, évek óta figyelemmel kíséri a Nemzeti Vágtát, mely a lovak apropóján összeköti a nemzetet, s mivel családja évek óta foglalkozik fogathajtással, és jó kapcsolatban vannak a magyarországi lovasokkal is, megfogalmazódott az ötlet, hogy jó lenne ebbe a rendezvénybe a Délvidék lovasait is bekapcsolni.

– A vágtán a települések versenyeznek egymással, s a települések állítanak lovat és lovast. A Vajdasági Magyar Szövetség segítségét kértük ahhoz, hogy minél tömegesebb versennyé tegyük ezt az előfutamot, hiszen ők vannak a legnagyobb kihatással a magyar vezetőségű településekre, s így az érintetteket könnyebben meg tudják szólítani. Felkerestük azokat a vajdasági magyar lovasokat, akiket ismertünk, akiknek vannak lovaik, és már szerveztek valamilyen lovas eseményt vagy lovas túrákat, s rajtuk keresztül eljutottuk másokhoz is. Így alakult ki a mezőny, illetve mivel nem mindegyik település tud állítani lovat és lovast, úgy döntöttünk, ahonnan többen, mondjuk ketten jelentkeznek, akkor egyikük egy másik települést képvisel majd a verseny során, amit ők el is fogadtak. A versenyzők létszámát egyébként harminchatban maximalizáltuk, és eddig huszonnégyen jelentkeztek, akik majd huszáregyenruhában versenyeznek. A Vajdasági Vágtát július 27-én rendezzük meg a Zobnaticai Lovardában. A vágta keretében hat előfutamot szervezünk, végül pedig a selejtezők győztesei mérik össze erejüket, ügyességüket. Mivel a Hálónak van egy A ló a szerb és a magyar nép történetében nevet viselő IPA projektuma is, ennek keretében számos lovas eseményt fogunk szervezni, így a Vajdasági Vágta keretében is lesz egy ilyen találkozó, Bugacpusztáról érkeznek hozzánk vendégek – mondta el a Magyar Szónak Bunford Tivadar.

Az idei Nemzeti Vágta első ízben nemzetközi jelleget is kap azzal, hogy meghívásos alapon öt ország nem magyar ajkú lovasa is indul a versenyen, egyikük Szerbiából, a hatodik versenyző pedig Magyarországot képviseli. Ők hatan a Nemzetközi Futamban mérik össze magukat, melynek különlegessége, hogy minden lovas a saját nemzete tradicionális népviseletében képviseli országát. Ezek a versenyezők nem saját lovaikkal állnak starthoz, hanem kisorsolt magyar fajtájú, shagya-arab lovat ülnek meg. Ahogyan Bunford elmondta, ez azt jelenti, hogy a Vajdasági Vágta keretében is lesz egy nemzetközi jellegű selejtező, a legjobb lovas pedig országunkat képviseli majd Budapesten.

– A budapesti Vágta Korzón standot állíthatunk, ahol a vajdasági gasztronómusok, pálinkakészítők és borászok mutatkozhatnak be, sőt Szerbiának is lesz standja, ahol bemutathatja jellegzetességeit – mondta el Bunford Tivadar.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke elmondta, számos szempontból jelentős az, hogy Vajdaság is bekapcsolódik a Nemzeti Vágtába. Ez egy újabb kapcsolat lesz, ami összeköti a Kárpát-medencében élő magyarságot, és megmutathatjuk, hogy a lovassport iránti szeretet, a hagyománytisztelet ugyanúgy jelen van itt Vajdaságban is, mint bárhol a Kárpát-medencében.

– Ezzel egy újabb ösztönzést adunk arra, hogy a lovassport, a lóval való foglalkozás, a lótartás és a ló mint gazdasági érték hagyományőrzés és értékteremtés szempontjából újra jelentőséget kapjon. Itt félvér lovakkal versenyeznek majd, olyan lovakkal, melyeket be lehet fogni a kocsiba, és gazdasági vagy turisztikai tevékenységet lehet velük folytatni. A magyarság több mint egy évezreden át kötődött a lovakhoz, az belénk ivódott, és minden ilyen hagyomány feltámasztása, ápolása növeli a nemzetmegtartó erőt is. Ily módon erősödhet az együttműködés és szolidaritás a vajdasági magyar lakta települések között is. Szeretnénk ebből az eseményből hagyományt és egyben ünnepet teremteni, s olyan településeket is bekapcsolni, ahol a lovassportnak nincsen hagyománya – mondta Pál.

Bunford Tivadar hozzátette, hogy hosszabb távon akár gazdasági jelentősége is lehet ennek a kezdeményezésnek, ehhez viszont ki kell alakítani lovasösvényeket, bejelölni, honnan hová lehet néhány óra alatt lovon eljutni, milyen pihenő vagy szálláshelyek, működő tanyák vannak útközben. Ennek más országokban már nagy hagyománya van, amit jó lenne Vajdaságra is kiterjeszteni, és olyan helyeket bekapcsolni, ahol kevésbé jellemző a lótartás, s talán egyesek kedvet kapnak ahhoz, hogy lovat is tartsanak, és összekössék azt valamilyen gazdasági tevékenységgel, mely hasznot hoz számukra.

A Vajdasági Vágta július 27-én fél kettőkor veszi kezdetét. A megnyitót követően kerül sor a hat selejtezőre, majd lovas bemutatók, fogathajtó és ügető versenyek szórakoztatják a közönséget. Ezután kerül sor a Vajdasági Vágta döntőjére, az esti órákban pedig az Operettszínház művészei lépnek fel. A szervezők mintegy tízezer látogatóra számítanak. A Vajdasági Vágtán eltörölték a versenyzők nevezési díját, és a közönség számára is díjtalan lesz a belépés, de mint Bunford hozzátette, továbbra is várják a szponzorok jelentkezését, akik segítenék lefedni a költségeket.