2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS

Németország a nyolcadik Eb-címére tör

Ma kezdődik az idei év egyik legrangosabb labdarúgó-eseménye, a 10. női Európa-bajnokság, amelynek Svédország ad majd otthont. Az ókontinens 12 legjobb női futballválogatottja július 10. és 28. között hét svédországi városban méri össze erejét, a rangos torna az Olaszország–Finnország mérkőzéssel veszi kezdetét Halmstadban, a fináléra pedig a stockholmi nemzeti arénában kerül majd sor. A várhatóan sok szurkoló érdeklődésére számot tartó esemény kapcsán beszélgettünk a bajai származású László Ágnessel, Magyarország egyik leghíresebb focibloggerével, a Kislány, nagy foci (http://kislanynagyfoci.cafeblog.hu) szerkesztőjével, a DigiSport Reggeli start című műsorának egyik állandó szakértőjével.

Köztudott rólad, hogy élsz-halsz a fociért, és ez a „szerelem” az 1994-es vb óta töretlen. A női focit mióta követed?

– Az Egyesült Államokban megrendezett 1999-es vb óta követem a női foci történéseit. Az időeltolódás miatt akkor hajnalban voltak a meccsek, amit én külön élveztem. Azon a tornán kedveltem meg az amerikai válogatottat, a jenkik gólvágója, Mia Hamm volt a nagy kedvencem.

Európa labdarúgását női vonalon a németek uralják már évek óta. A legutóbbi öt kontinensviadalt a Nationalelf nyerte meg, és az idén újra egy német gárda hódította el a BL-serleget is. Szerinted mi az oka a német női futball európai dominanciájának?

– Németország híres a mérnöki precizitásáról, és ez itt is megmutatkozik: minden körülmény tökéletes, minden feltétel adott ahhoz, hogy a játékosok csak a focira koncentrálhassanak. Kiváló pályák, gyönyörű stadionok, remek felszereltség. Ráadásul az érdeklődés is megvan a női szakág iránt. Elég csak visszagondolni a németországi világbajnokságra, ami nézettség tekintetében is rendkívül sikeres volt: 73 ezer ember volt a nyitómérkőzésen, és közel 50 ezren tekintették meg a japán–amerikai döntőt. A női Nationalelf sikereihez az is nagyban hozzájárul, hogy Európában a német bajnokság a legerősebb. Az Eb-n egyébként német színekben ott lesz Marozsán Dzsenifer is, a korábbi magyar válogatott Marozsán János lánya, őt a torna hivatalos honlapja a Nationalelf egyik sztárjaként tartja számon.

A legutóbbi női Eb döntőjében Németország Angliával találkozott. A Helsinkiben lejátszott fináléban Birgit Prinzék simán, 6:2-re legyőzték az angolokat. Az idei döntőbe mely válogatottakat várod?

– A hétszeres Eb-győztes Németországot egyértelműen a döntőbe várom. A torna másik nagy esélyese a bombaerős kerettel rendelkező Franciaország.

A mostani mezőny fele a skandináv régióból érkezik. Az északi válogatottak közül melyik lehet képes meglepetésre? A korábbi kétszeres győztes Norvégia, vagy esetleg az első női Eb-t megnyerő házigazda svédek?

– A hazai közönség előtt játszó Svédország odaérhet a dobogóra. Sok múlik majd két sztárjukon, a PSG-ben focizó Kosovare Asllanin és a Lyon játékosán, Lotta Schelinen.

A francia női labdarúgás évről évre egyre erősebb. A Lyon gárdája az elmúlt két évben megnyerte a Bajnokok Ligáját, a lyoni klubra épülő francia nemzeti tizenegy pedig a legutóbbi vb-n és a londoni olimpián is a negyedik helyet szerezte meg. A gall kakasos játékosok ezúttal meddig juthatnak?

– Mint már említettem, a döntőbe várom őket. Sokat jelent, hogy a keret nagy része a Lyon csapatában focizik, így egész évben együtt edzhetnek, és egy rendkívül összeszokott gárdát alkotnak. A lyoniak zsinórban hétszer nyerték meg a francia bajnokságot, és az utóbbi négy évben résztvevői voltak a BL döntőinek. Ha kijön a lépés a francia lányoknak, akkor akár történelmük első Eb-címét is megszerezhetik.

A női labdarúgó-mérkőzéseken egyelőre kevesebb a néző, mint a férfiak találkozóin. Ez alól talán csak Németország a kivétel, ahol bizony nem ritka eset, hogy a nők is telt lelátók előtt játszanak. A svédországi Eb-n mennyi nézőre számíthatunk?

– 1984-ben az első női Eb lebonyolításában a mostani házigazda, Svédország is részt vett, de akkor még nagyon gyerekcipőben járt a női labdarúgás, és csak 3-4 ezren voltak a mérkőzéseken. Azóta sokat változott a világ, most átlagban 10 ezer nézőre számítok, de a svédek meccsein minden bizonnyal többen lesznek. A nagy érdeklődés nem lenne alaptalan, hiszen a sárga-kékek szurkolóit kellemes emlékek fűzik ehhez a tornához: az első Eb-t ugyanis épp Svédország nyerte meg. Az 1984-es diadalban ráadásul főszerepet vállalt jelenlegi szövetségi kapitányuk, Pia Sundhage, aki akkor a torna gólkirálya volt.

A CSOPORTOK

A csoport: Dánia, Finnország, Olaszország, Svédország.

B csoport: Hollandia, Izland, Németország, Norvégia.

C csoport: Anglia, Franciaország, Oroszország, Spanyolország.

A csoportokból az első kettő és a két legjobb harmadik helyezett jut be a negyeddöntőbe.