2024. május 5., vasárnap

Pórul járt kamionsofőrök

A külföldi munkavállalás akár rémálommá is válhat, ha nem vigyázunk

A külföldi munkavállalás akármennyire is csábító tud lenni, mindenkiben ott van a félelem, hogy esetleg átverik egy olyan országban, ahol teljesen elveszett. Nem beszéli a nyelvet, nem ismeri a törvényeket, nincsenek megfelelő papírjai, s olyan idegen nyelven megfogalmazott munkaszerződést ír alá, amelyből később sok kellemetlensége származik.

Kinek ne lenne barátja, rokona, szomszédja, ismerőse, aki külföldön próbált szerencsét ideiglenes vagy tartós munkavállalás formájában? Van akinek sikerül, ezért sokan bizakodva tekintenek a külföldi munkára, melynek legnagyobb vonzereje kétségtelenül a jó fizetés és annak az egzisztenciának a megteremtése, amire az emberek nagy részének idehaza nincs lehetősége. Azonban igen sokan járnak pórul, a megígért lakás nem létezik, a megbeszélt fizetést nem folyósítják, ebből kifolyólag éhezik, a munkakörülményeknek semmi közük a megbeszéltekhez, az otthoniakkal nem tudja felvenni a kapcsolatot, hazajönni pedig nem tud, mert nincs miből, miközben a korábban megtakarított összes pénzét arra költötte, hogy lefedje utazása költségeit, abban a hiszemben, hogy külföldön majd jól keres, amiből az otthon maradtakat is segíteni tudja.

Egyesek csak hosszú hónapok után képesek kiszabadulni a rossz körülmények közül, mert a legtöbb esetben megfélemlítik, zsarolják őket. Az a találékonyság, mely itthon jellemezné őket, külföldön valahogy elveszik, s ennek elsősorban az az oka, hogy még mielőtt kiutaznának az idegen országba és aláírnák a szerződést, nem tájékozódnak kellőképpen sem az adott ország törvényeiről, sem a munkaadóról, sem azokról a szervezetekről, amelyek segíteni tudnak, ha bajba jut az ember.

Egy nevét elhallgatni kívánó palicsi fiatalember kereste meg lapunkat, s arról mesélt, hogy több vajdasági magyar ember, többek között palicsi, hajdújárási, bácskossuthfalvai is a fentiekhez hasonló körülmények között dolgozott egy holland székhelyű fuvarozó cégnél, amelynek tulajdonosa úgyszintén vajdasági. Ezek a férfiak éppen amiatt vállaltak az illetőnél munkát, mert abban bíztak, legalább ő nem veri át a földijeit, esetenként saját szomszédait, közeli barátait.

– Európában ez egy általános jelenség, nagyon jó ajánlatokkal elcsábítják az embert külföldre, de amint megérkezik, mindenféle problémákkal kell szembenéznie. A céghez kerülve hamar láttam, hogy a tulajdonos nem akar a törvényekkel összhangban dolgozni, az alkalmazottakat fizetni, a szerződések hátrányosak a munkavállalókra nézve, akik a kamionban alszanak, nincs szállásuk, tisztálkodási lehetőségük a benzinkutakon kívül, nincs egészségbiztosításuk. Az illető olyanokat alkalmaz, akik nem ismerik a nyelvet és nagy anyagi problémáik vannak. A tulaj általában az első hónapot kifizeti rendesen, aztán jönnek a kifogások és csak heti ötven eurót ad, hogy legyen mit enniük az embereknek, amikor pedig követelni kezdik a pénzüket, mindenkinek ad pár száz eurót, hogy lecsitítsa a kedélyeket. Az emberek elzáródnak a külvilágtól, egy holland parkolóban laknak, gyakran nincs mobiljuk, sem internet-hozzáférésük. Egy idő után a tulajdonos azzal fenyegeti az embereket, hogy ha elmennek, feljelenti őket a munkaszerződés megszegéséért, vagy éppen ráfizetnek, mert feketén dolgoznak neki, a sofőrök pedig félnek, mert nem ismerik a holland törvényeket sem saját jogaikat, nyelvismeret hiányában nem tudnak másik munkát keresni, sőt idejük sincs rá, mert folyton dolgozniuk kell. Mások azért nem mondanak fel, mert nagyon sok pénzzel tartozik nekik és még arra sem futja, hogy hazautazzanak – mesélte el lapunknak a fiatalember, akinek segítségével sikerült több személlyel is felvennünk a kapcsolatot, akik valamikor ott dolgoztak, vagy még mindig munkaviszonyban vannak ennél a cégnél, és többségük, bár nevüket nem kívánták vállalni, megerősítették mindazt, amit előzőleg hallottunk.

– Már egy éve itt vagyok, a gazda már akkor ígért lakást, amiből a mai napig nincs semmi. A munkakörülmények elég jók, bár voltak kisebb szabálytalanságok, néha többet kellett lehajtani, mint a megengedett óraszám, de a legnagyobb probléma, hogy hétvégén, amikor nincs fuvar, nem tudunk hol aludni, főzni, mosni, mert ezt a kamionban nem lehet. A fizetéssel eddig gond volt, de most már két hónapja megkapjuk a bérünket, azzal, hogy a tulajdonos tartozik még több ezer euróval, de hogy pontosan mennyivel, nem tudom, mert a fizetéspapíron nem tudok eligazodni, de megígérte, hogy ezt megkapjuk, sőt azt is, hogy bejelent minket. Sokan elmentek innen, jelenleg öten vagyunk, miközben nyolc kamion van, úgyhogy muszáj neki valamit csinálni, mert ha nem lesz sofőrje, a járművek állni fognak és az neki nagy veszteség – mondta egyikük.

– Haveri alapon mentem ki dolgozni, egy nagyon jó munkahelyet adtam fel miatta, mert azt hittem jó lesz. Még autót is ígért nekünk, amivel hazajárhatunk. Volt két balesetem, amíg ott dolgoztam, de mindkétszer belém jöttek, amit rám akart fogni a tulajdonos és velem akarta megfizettetni a dolgot, holott az ilyen esetekben, ha be vagyok jelentve, fizet a biztosító, illetve ha a hatóságok vétkesnek találtak volna, akkor biztosan lettek volna következményei rám nézve. Egy évet dolgoztam nála, nagyjából négyezer eurót fizetett ki nekem, holott havi 2400–3600 közötti összeget ígért. Rengeteg munka volt, három kártyával dolgoztam, hogy többet lehajtsak, és az időből, vagyis a napi kilenc óra hajtásból az adott kártya alapján sosem futottam ki. Mikor elegem lett, hogy nem akar kifizetni, hazajöttem egy román kisbusszal.

Volt, aki tüdőgyulladást kapott, mert a tulajdonos nem javíttatta meg a fűtést, egyikük kitört pótkocsikerékkel hajtott le kilométereket, máskor rossz fékkel kellett útnak indulniuk, vagy túlsúlyos pótkocsit vontattak három helyett két tengelyen, a kötelező szervizeket rendre elhanyagolta, az embereket nem tájékoztatta, milyen szabályok érvényesek külföldön, így a sofőröket sokszor megbüntették, amit nekik kell kifizetniük. A fiatalember, aki erről a cégről és az ott dolgozók nehéz sorsáról beszámolt, elmondta, figyelmeztetni szeretné az embereket, hogy mielőtt külföldön munkát vállalnának, alaposan tájékozódjanak az ottani törvényekről, a jogaikról, ne írjanak alá olyan szerződést, amely idegen nyelven íródott és ne féljenek segítségért fordulni helyi hatóságokhoz, ingyenes jogsegélyszolgálathoz, akik szükség esetén tolmácsot is biztosítanak.

Szerbiában nem csak az újságokban, rádióban feladott jó fizetéssel kecsegtető hirdetések lehetnek átverések, mint például a holland cég esetében, ahol kizsákmányolják a kamionsofőri állásra jelentkezőket, sok a hamis munkaközvetítő ügynökség is, amelyik különféle dokumentumok beszerzése címén csalják ki az emberekből a pénzt, munkát azonban nem találnak a jelentkezőnek. Havonta legalább egy ügynökséget be is zárnak emiatt. A szakértők azt tanácsolják, a szerződés aláírása előtt azt mindenképpen mutassák meg szakértőnek, és ne fizessenek, ha az ügynökség nem garantál semmit cserébe. A megbízható ügynökségek listáját a munkaügyi minisztérium honlapján találhatják meg.