2024. május 3., péntek

Viharral, csapadékkal érkezik a lehűlés

Piros színű riasztást jeleznek térségünkre péntek estétől – Viharos széllel, esővel, jégveréssel kell számolni

A mai 35 és 40 Celsius-fok közötti hőmérséklet után pénteken a nap folyamán is hasonló forróság vár ránk, a hidegfront a péntek esti órákban érkezik, az előrejelzések szerint komoly viharral.

A Szerbiai Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint egyes területeken elemi csapásra kell felkészülni, kiadós esőzéssel, viharos széllel és jégveréssel.

A Meteoalarm nevű honlapon Szerbia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország piros színű figyelmeztetéssel vannak jelölve, ami kifejezetten veszélyes időjárásra utal, a legveszélyesebb a péntek éjszaka lesz.

A magyar Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig adott ki figyelmeztető előrejelzést. Mint írják, pénteken „a napi középhőmérséklet általában 27-30 fok között valószínű, de a Dunántúlon a 31, 32 fokot is elérheti. Pénteken a napi középhőmérséklet északnyugaton 25-27 fok között, másutt 27-30 fok között valószínű. Pénteken egy hidegfront hatására várhatóan a délutáni óráktól a Dunántúl középső megyéiben, illetve északnyugati harmadában néhol, majd estétől, késő estétől a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok, helyenként viharos (60-75 km/h) szél, felhőszakadás (> 25-30 mm), jégeső (2 cm alatti átmérő) kíséretében. Várhatóan a délutáni óráktól a Dunántúlon heves (széllökés >90 km/h, jégátmérő > 2 cm) zivatar is kialakulhat.