2024. május 3., péntek

Képzés után munkalehetőség

Egy amerikai cég leányvállalatot létesítene Bácskossuthfalván

Elsősorban fiataloknak nyújt lehetőséget a szeptemberben induló informatikai képzés, amely után a legjobbak munkahelyet is teremthetnek. A lehetőségről Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke és Kónya Oszkár menedzser nyilatkozott lapunknak.

– Bácskossuthfalva helyi közössége, amennyire lehetőségei engedik, próbál a munkanélküliség kérdésével is foglalkozni, legutóbb kiadtunk egy gazdasági kalauzt, melyben felsoroljuk, bemutatjuk a település kapacitásait, a marhafarm bővítésében, a hűtőház létrehozásában is próbálunk a lehetőségeinkhez mérten jelen lenni, és általában a helybeli cégeknél valamilyen formában segítségre lenni, hiszen ők alkalmazzák a legtöbb helybelit. Most elsősorban fiatal, számítógépes ismeretekkel rendelkező fiatalok számára kínál lehetőséget egy amerikai cég, akiknek képviselői már voltak is a faluban. Két amerikai úriember, Drew L. Gerber és William Stankowitch látogatása során született az ötlet, hogy valamilyen vonatkozásban segítenének, ezért közös döntéssel indítottunk egy projektumot, ami oktatási programot jelent. Az információs technológia világáról van szó, egy piacképes tudást nyújtana, majd a későbbiek folyamán esetleg munkahelyeket is biztosítana. Az iparos egyesület rendelkezésünkre bocsátotta a helyiségét az oktatás megszervezéséhez – tudtuk meg Fazekas Róbert tanácselnöktől, aki azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok-béli cég leányvállalatát szeretnék létrehozni Bácskossuthfalván, és már meg is vásároltak egy házat, ennek felújításáról készítenek is egy filmet.

– Valaminek a kezdetén vagyunk tehát, ami nagyon fontos, hogy jelenleg olyan fiatalokat próbálunk összegyűjteni, akik szívesen itt maradnának, és érdekli őket az informatika. A község területéről 15–20 fiatalra számítunk.

Kónya Oszkár menedzser a program ismertetése előtt elmondta, hogy a véletlen műve, hogy az internet segítségével az amerikaiak rátaláltak a bácskai településre.

– Az internet csodákra képes, valójában kerestek egy helyet, ahol meg tudtak volna szállni, Split és Budapest után kerültek ide, Szabadkán szerettek volna megszállni, de nem sikerült, és Bácskossuthfalván a felújított ír házban találtak igényeknek megfelelő szállást, és így indult a történet. Két-három hétig itt voltak, megkedvelték a települést, ezért döntöttek úgy, hogy ingatlant vásárolnak, és ezután döntöttek a leányvállalat megnyitása mellett. A fiatalok felzárkóztatásához találták ki a hat hónapos tanfolyamot, amelyben szeretnének ösztöndíjazni 15–20 fiatalt, néhány témakörben: programozás, tartalom feltöltés, web design, grafikai tervezés, video-produkció, animáció, online marketing, témakörök, amelyek a modern információs világban megjelennek. A tudást szabadkai fiatalok adják át, a végén egy vizsga is lesz, és ha felveszik a tempót, akkor gyakornoki, fizetett státusba kerülhetnek, és a legjobbak számára rendes munkává alakulhat mindez. Az a nagy kérdés, hogy tudunk-e felmutatni kapacitást itt Észak-Bácskában, akik fel tudják venni a versenyt.
18–25 éves, nyitott, szerbül, magyarul, alapszinten angolul tudó fiatalokra számítunk, akik szeretnének fejlődni a számítógép-kezelés, vizuális programozás területén.