2024. április 28., vasárnap

Fiatal alkotók az utcán

Pénteken zárult a 61. írótábor

A 61. magyarkanizsai írótábor éjszakába nyúló beszélgetéssel zárult pénteken. A kétnapos rendezvény utolsó felvonása a fiatal alkotóknak adta át a terepet. A Tiszavirág utcában T. Kiss Tamás és Bicskei Gabriella a szemtől szemben utcai író-olvasó találkozó keretében mutatták be nemrégiben megjelent könyveiket, amelyekhez úgynevezett könyv-trailerek is készültek. A könyv-trailer egy új műfaj, olyan rövidfilm, amely tulajdonképpen egy-egy könyv tartalmának, hangulatának minél kreatívabb megjelenítését jelenti. A beszélgetést Patócs László és Péity Sagmeister Laura vezették, a filmeket készítő Kovács Ákos–Oláh Tamás-párosból pedig az utóbbi volt jelen.

Az utcai beszélgetést könyv- és tükördekorációval igyekeztek otthonosabbá tenni, a szerzők az alkotási tapasztalataikról meséltek, a művek helyszínéről, helyi kötödésükről, a mai fiatalok irodalmi ízléséről.

– A könyvem fiatalokról íródott fiataloknak, de ez nem azt jelenti, hogy idősebbek ne olvashatnák el. A történet egy fiatal két évét öleli fel, és két helyszínen játszódik, az egyik a magyarkanizsai jelen, a másik a szegedi múlt – nyilatkozta T. Kiss Tamás Tükörtestvér c. regényéről.

A magyarkanizsai származású, jelenleg Palicson élő Bicskei Gabriella irodalomtanárként dolgozik, régebb óta foglalkozik írással, de a Puhakert című prózakötete az első megjelent műve.

– A történetek nem szólnak semmiről, de bárkihez szólhatnak. Akadnak helyi történetek, utazási történetek – mesélte.

A Puhakert című prózakötetet Péity Sagmeister Laura illusztrálta.

A beszélgetés végén a nézők megtekinthették mindkét rövidfilmet, amelyek valóban ügyesen megkomponált, a fiatalok számára is olvasásra ösztönző képsorok. Az est a Művész kávézóban folytatódott, ahol Bányai János irodalomtörténész, kritikus beszélgetett az írótábor díszvendégével, Kőrösi Zoltánnal. Végül pedig a Béka-vár vendéglőjében Hol tartasz? címmel kerekasztal-beszélgetéssel zárult az idei az írótábor.