2024. május 5., vasárnap

Megkezdődött a szexuális nevelés

Tíz iskolában kísérleti jelleggel vezették be

Tíz vajdasági középiskolában hétfőn megkezdődött kísérleti jelleggel a szexuális nevelés tantárgy oktatása. Nem kötelező tárgyról van szó. Az óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában megtartott első órán dr. Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke és Marinika Čobanu ifjúsági- és sportügyekkel megbízott titkár is részt vett.

Mint Pajtić kifejtette, Vajdaságban évente 17 ezer gyerek születik, az abortuszok száma viszont a hivatalos adatok szerint mintegy 50 ezer, sőt nem hivatalos adatok szerint eléri az évi 100 ezret is. A művi vetélés leggyakoribb oka a fiatalkorúak nem kívánt terhessége, akik a fogamzásgátlásról keveset tudnak.

– Mi hadat üzentünk az előítéleteknek és a tudatlanságnak, ezért vezettük be a szexuális nevelést. A vajdasági fiatalok átlagosan 16 éves korukban lépnek először szexuális kapcsolatba, éppen ezért fontos, hogy felvértezzük őket tudással, hogy védekezni tudjanak, és amikor felnőnek, akkor vállaljanak gyereket. A programba 1200 tanuló kapcsolódott be, és a tíz iskolában megkérdezett diákok közül mindössze egy utasította el, hogy tanulja ezt az új tantárgyat, amely a reprodukciós egészségügyi nevelés megnevezést kapta. Jövőre is megszervezik a tantárgy oktatását.

Mint a tartományi ifjúsági és sportügyi titkár elmondta: ha sikeres lesz e projektum, akkor eldöntik, hogy önálló tantárgy lesz, vagy egy másik részeként oktatják majd.

Óbecsén, Újvidéken, Nagykikindán, Alibunaron, Versecen, Karlócán, Pancsován és Ürögön lesz az idén kísérleti jelleggel reprodukciós egészségügyi nevelés a kiválasztott középiskolákban.