2024. május 3., péntek

Az elmélyülés pillanatai

Olvasásnépszerűsítést szorgalmazó fotókiállítás nyílt a Szabadkai Városi Könyvtárban

Határon átívelő együttműködés eredményeként tekinthető meg Az olvasás ellesett pillanatai – Olvasás határok nélkül című fotókiállítás a Szabadkai Városi Könyvtárban, amely az olvasást hivatott népszerűsíteni. A megnyitón az egybegyűlteket Ágoston Pribilla Valéria, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese üdvözölte, majd szólt a kiállításról is.

– Az olvasás ellesett pillanatai a Délmagyarország fotósainak alkotásaiból áll, és az idei ünnepi könyvhétre jelentek meg, illetve kísérőrendezvénye volt a könyvhét programsorozatnak. A másik projektum, az Olvasás határok nélkül a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár projektje. Számunkra rendkívül aktuálisak, hiszen a könyvhónap küszöbén az olvasással foglalkozni, egyáltalán az olvasást népszerűsíteni, felemelő feladat – hallottuk az igazgatóhelyettestől, gondolataihoz pedig Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója is csatlakozott

– Az is felemelő, ha sikerül egy közös projektumot megvalósítani. Együttműködésünk a Somogyi-könyvtárral megközelítőleg ötven éve tart, hivatalosan 1994-ben, a Szabadkai Városi Könyvtár és a Somogyi-könyvtár egyike azon első intézmények voltak, akik határon átívelő szerződést írtak alá. Könyvtárunk alapításának 123. évét ünnepli, míg a Somogyi-könyvtár 130 éve alapult. Az elmúlt években folyamatos együttműködést valósítottunk meg. A most zajló projektumunk rendhagyó és különleges, mert egy a társadalmunkban elhanyagolt tevékenységet népszerűsít: az olvasást. A kiállításon látható fotók is azokat a pillanatokat örökítik meg, amikor az emberek átadják magukat az olvasásnak – mutatta be a kiállítást.

Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója a fotózás múltjáról szólt, hangoztatva Eifert János fotóművész szavait, miszerint a fotózás nem a pillanat művészete, hanem a gondolkodásé, amihez elsősorban élmény és kreativitás szükséges, ezt pedig Az olvasás ellesett pillanatai sajtófotói is példázzák. Hozzátette, hogy a könyvtárak számára fontos és kiemelt feladattá vált az utóbbi években az olvasás népszerűsítése, ehhez pedig többféle eszközöket használnak. Ez a kiállítás is erről szól, hiszen az vizuális formában láthatjuk az elmélyülés pillanatait, amik kedvet ad az embernek az olvasáshoz.