2024. április 25., csütörtök

Sakkot az iskolákba!

Szeptembertől mind az öt Zenta községbeli általános iskolában kihelyezett sakkoktatás folyik

Pedagógusok és pszichológusok által ma már egyaránt elismert, sőt hangoztatott tény a sakk pozitív jellemformáló hatása a gyerekekre. Az ősi játék egyértelműen fejleszti a memóriát, a kreativitást, a problémafelismerő és megoldó képességeket, a koncentrációt, sportbeli vonatkozásai miatt pedig képessé tesz a vereség és kudarc elviselésére, feldolgozására, illetve arra, hogy a sikertelenség okát mindig önmagunkban kell keresnünk.

Ezt felismerve ma már a világ több országában is választható tantárgy a sakk az iskolákban, több helyen pedig külön sakkiskolák, sakkakadémiák is működnek. Magyarországon a sakk ilyen irányú népszerűsítésének élharcosa maga Polgár Judit, minden idők legjobb, legeredményesebb és legsikeresebb (mindegyik jelző külön is megindokolható, nem puszta fényezés) női sakkozója. Elsősorban az ő tevékenységének köszönhetően Magyarországon idén szeptembertől választható tantárgy a sakk az általános iskolákban, az oktatáshoz szükséges tankönyveket is ő maga írta meg, a Magyar Szónak adott legutóbbi exkluzív interjújában pedig ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „A cél az, hogy a sakkjátékot egy olyan általános képességfejlesztő eszközként használjuk, amelyen keresztül szórakoztatóbban lehet tanítani más tárgyakat is, méghozzá úgy, hogy bizonyítottan javulnak a diákok eredményei”.

Pontosan ugyanezek a célok vezérelték a régió két ismert sakk-klubját, a szegedi Maróczy Géza Sportegyesületet és a Zentai Sakk-klubot, amikor közösen pályáztak az IPA-program legutóbbi kiírásán. A ProChess nevű projektum gerince és legfontosabb része ugyanis épp ez: a sakk, mint alternatív tantárgy bevezetése az általános iskolákban.

Az iskolaévvel együtt a program megvalósítása is elkezdődött, vagyis idén szeptembertől kezdve mind az öt Zenta községbeli általános iskolában (tehát Zentán kívül Felsőhegyen és Tornyoson is) heti egy alkalommal sakkórát tartanak az érdeklődő gyerekeknek. Az oktatást mindegyik iskolában szülői értekezlet előzte, illetve előzi meg, a gyerekekkel pedig két külön csoportban (alsósok, illetve felsősök) foglalkozik Ljubomir Vranić edző, mesterjelölt. A program az alapoknál kezdődik – sakktábla ismerete és jellemzői, az egyes mezők meghatározása, bábok elnevezése és mozgása stb. – és fokozatosan halad a bonyolultabb témakörök felé.

A diákok érdeklődése a sakk iránt az első tapasztalatok szerint örvendetesen nagy, az öt iskolában összesen több mint 100 gyerek jelezte részvételi szándékát, de szeptember hónap folyamán még lehet jelentkezni az oktatásra. Az érdeklődő szülők, illetve diákok ezzel kapcsolatban Ljubomir Vranić edzőnél jelezhetik szándékukat a 063/7233-159-es telefonszámon.