2024. május 6., hétfő

Kis lopás – nagy veszély

Életeket veszélyeztető fémtolvajok Közép-Bánátban

A közterületeken és a magántulajdonban egyaránt garázdálkodó fémtolvajok (szebben mondva másodlagos nyersanyagot gyűjtők) már nemcsak, hogy anyagi kárt okoznak az érintetteknek, hanem már emberéleteket is veszélyeztetnek. A hulladékfém-felvásárlás az utóbbi években menő üzletággá terebélyesedett, a nyersanyaggyűjtők pedig egyre gátlástalanabbak. A problémáról tárgyaltak a Közép-Bánáti Körzet Tanácsának legutóbbi ülésén.

A közép-bánáti fémtolvajok bemennek az üresen álló vagy idősek által lakott házakba, feltörik a trafóállomásokat, ahonnan elsősorban a rézből készült vezetékeket és berendezést viszik el. Persze errefelé sem újdonság az aknafödémek lopása, újabban pedig már a vidék vasúti hálózatát dézsmálják. A napokban sötétségben maradt Nagybecskerek központja és néhány környező falu is, mert a fémtolvajok feltörték a lázárföldi úton levő trafóállomást, és elvitték a rézből készült felszerelést. Ehhez hasonló eset történt Bégaszentgyörgyön (Žitište) is, ahol a tolvajok attól sem ijedtek meg, hogy a távvezeték feszültség alatt volt. A vezetéket nem bírták ugyan elvinni, de egy időre villanyáram nélkül maradt a környék.

Dušan Šijan körzetvezető szerint veszélyt jelent az aknafödémek lopása, de esetenként már a vasúti sínek részeit is elviszik. A vasúton pedig emberek utaznak, gyerekek mennek az iskolába, veszélyes anyagot is szállítanak (az eleméri műkaucsukgyár részére), és a tolvajok miatt sokaknak kerül veszélybe a biztonsága. Nemrég egy ilyen incidenst történt Törökbecsénél, amikor ellopták a vasúti síneket rögzítő csavarokat, és emiatt kisiklott a vasúti jármű. Szerencsére senki sem sérült meg.

A fentiek miatt a rendőrség és a Szerbiai Vasutak közvállalat, az adóhivatal, a kereskedelmi és a munkaügyi felügyelőség, valamint a kommunális rendőrség együttes akciót indít. Megkezdték a másodlagos nyersanyaglerakatok ellenőrzését, felmérik a vasút állapotát. De mint elhangzott, törvénymódosításra is szükség van, mert a fémlopás a kisebb lopások kategóriájába van sorolva, annak ellenére is, hogy a társadalomra nézve nagy veszélyt jelent.