2024. május 7., kedd

Közös szakmai gyakorlatok

Kaposvári vendégek Topolyán a Határtalanul! program keretében

Tíz éve ápol partneri kapcsolatot a topolyai Mezőgazdasági Iskola a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolával, amelynek képviselőit a közelmúltban negyedik alkalommal látták vendégül a topolyaiak. A két tanintézmény közötti partneri kapcsolat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! elnevezésű programja keretében harmadik éve formálódik, mélyül. A program célja az anyaországiak külhoni magyarságról szóló tudásának és tájékozottságának növelése, a határokon átívelő kapcsolatok elősegítése. A 2013/2014-es tanévben a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolába a topolyai iskola küldöttsége részéről szeptember 19-e és 22-e között zajlott le látogatás, a napokban, október 3-ától 6-áig kaposvári vendégek tartózkodtak Vajdaságban partneriskolájuk vendégszeretetét élvezve.

A Határtalanul! program keretében két szakközépiskola között közös szakmai gyakorlati képzésben való részvétel során, termelési folyamatok végtermékének együttes előállításán, szakmai előadások, vitafórumok szervezésén keresztül zajlik a kapcsolatelmélyítés, ismeretszerzés. Mindemellett a látogatások alkalmával a vendéglátó iskolák környékének kulturális és történelmi emlékhelyei is feltérképeződnek – osztotta meg lapunkkal a Mezőgazdasági Iskola történelemszakos tanára, Kisimre Tibor, aki a kirándulások és szaklátogatások szervezésével foglalkozó bizottság elnökeként a Széll Erzsébet magyar- és történelemszakos tanárnő vezette kaposvári csoporttal együttesen megvalósított Határtalanul! program topolyai felelőse, koordinátora is egyben.

Az iskola másik tanára, Lovra Szabolcski Irén élelmiszer-ipari mérnök tájékoztatta lapunkat a program részleteiről.

– A találkozónk alkalmával egy kaposvári kutató diák érdekfeszítő, a precíziós gazdálkodásról szóló, topolyai gazdáknak kifejtett előadását kísérhettük figyelemmel. A folytatásban a házi sajtkészítés egyik módjával ismertettük meg a vendégeinket. Ömlesztett sajtot készítettünk hagyományos recept alapján, a tangazdaságunkról származó nagyon jó minőségű tej felhasználásával. A tanüzemünkben komposztáló kas létrehozásában vehettek részt a gyakorlatba bekapcsolódók. A felsoroltak mellett a pálinkafőzés teljes folyamatával is megismertettük a fiatalokat, a gazda bevezette őket a végtermék, a pálinka osztályozásának fortélyaiba is – vázolta fel Lovra Szabolcski Irén.