2024. május 2., csütörtök

Kulturális utazások Szeged­ és Szabadka között

Szeged és Szabadka között vonatozni mindig is sajátos élmény volt. Naponta két vonat jár át a határon, a negyven kilométert a híres/hírhedt sínbusz több mint 2 óra alatt teljesíti. Az elszánt vonatozók és a csempészek mellett néhány éve fiatal irodalmárok, zenészek, éhenkórász művészek, költők, performerek is fedezték a metaforává lényegült közlekedési eszközt. Az évente jelentkező, összművészeti jellegű, a két városban, a vasúton, a vasútállomásokon is zajló Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált az idén a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében uniós támogatással rendezik meg.

A két határ menti város négy kulturális programja 81 500 eurós uniós támogatást használhat fel. A Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában című projekt szakmai koordinációt a szegedi egyetem DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársasága a szabadkai Városi Könyvtárral együttműködve végzi. A támogatott kisfesztiválok élményszerűségük és nyitottságuk révén kerültek a projektbe. Közös szándék, hogy kitágítsák a kultúra hagyományos tereit; a határátlépést, a városok és országok közti mozgást, az utazást pedig kulturális, művészeti akcióként fogják föl.

A projekt keretében az alábbi programok valósultak/valósulnak meg: Március 21-én és 22-én Kosztolányi-talány címmel irodalmi, vetélkedőt szerveztek középiskolásoknak Szabadkán. A diákvetélkedőre szegedi és gyulai csapatok is neveztek. Május 16-án és 17-én Irodalmi KIŠ-ernyő címmel kétnyelvű irodalmi tanácskozást tartottak Danilo Kiš Menetrendjéről Szabadkán. Október 13. és 19. közt zakatol a VI.Szeged–Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál, ahol a két város feltörekvő irodalmi és zenei kínálata a pályaudvarokra, a határállomásokra és magára a vonatra is beköltözik. A Symposion irodalmi folyóirat különszámot jelentet meg a fesztiválra. A projekt zárórendezvényeként 2014. január 22-én és 23-án Kosztolányi-Csáth szimpóziumot rendeznek Palicson.

Október 13-án tehát hatodik fordulatszámon volt az örömünnep a Szeged és Szabadka között közlekedő sínbuszon és még sok más színhelyen. A gazdag irodalmi, zenei és színházi programokat kínáló rendezvény a SÍN-tér Kulturális Egyesület szervezésében valósul meg. A Sínbusz Fesztivál keretében a régióban élő költők, írók, zenészek és elméleti szakemberek gazdag, változatos irodalmi, zenei programokkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel várják a potenciális „kultúrcsempészeket”.

A nagyérdemű a szegedi Grand Caféban nézheti meg október 14-én az AutopsiA (Prága–Újvidék): „A fiú megöli az apát” (Der Sohn tötet den Vater) című – plakát-és videófilm-retrospektívát, majd Tar Béla Családi fészek című filmjeit vetítik. Október 17-én PANASZTAL – I. Kerekasztal-beszélgetés a fesztiválkultúra lehetőségeiről, örömeiről és édes kínjairól, az összefogás gerilla-akcióiról. Résztvevők: Beszédes István (zEtna, Zenta), Boško Krstić (KISernyő, Szabadka), Dejan Matić (Treći Trg, Belgrád), Erdélyi Ágnes (Grand Café, Szeged), Balog József (THEALTER, Szeged), Vera Udicki (Kikinda short, Kikinda), Virág Gábor (Dombos fest, Kishegyes), Sirbik Attila (Symposion, Szabadka). Orkok: Kollár Árpád és Orcsik Roland. Október 18-án 10 órakor gyülekező a szegedi Tóth vendéglőben, fellép a Cabaret Medrano trió (Darvas Kristóf /zongora harmonika/, Kamondy Imre /ének, harmonika/ Horváth Gábor /basszus gitár/). Felolvasás: Szvoren Edina, Miloš Živanović, Molnár Illés, Bojan Vasić. Ezután hulladék-dekoráció-bemutató (tervező: Szokola Mária) következik, majd indul a sínbusz Szabadkára. Útközben felolvasás hurkával és piskótával. A Lifka Art moziban17 órakor mutatják be Az egyetlen terület című dokumentációs fikciófilm, rendezte: Karin Pelte (Berlin), majd 19   órakor a Kosztolányi Dezső Színházban a közönség megtekintheti Alice in Wonderband: „Ladik, Domonkoš, Tolnai”, Ladik Katalin, Domonkos István és Tolnai Ottó költészete, című előadást. Résztvevők: Ivan Pravdić, Marko Nelom Dinjaschwillov, Ana Vilovka Dinjaschwillov, rendező: Nedeljko Mamula. A szabadkai Raktárban 21 órakor koncert kezdődik, majd buli orrvérzésig.