2024. szeptember 29., vasárnap

„Elveszített harcainkra is büszkén kell visszatekintenünk”

Az 1956-os forradalom emlékére tartott ünnepi fogadást a belgrádi magyar nagykövetség – Nebojša Stefanović: A Vergődő madár elrablása súlyos, szerencsétlen eset

A hazai, köztársasági és tartományi politikai élet rangos képviselői, külföldi országok küldöttei részvételével megtartott ünnepségen Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete fogadta a vendégeket, köztük Nebojša Stefanovićot, a köztársasági képviselőház elnökét is. Köszöntő beszédében Nikowitz kifejtette, hogy történelmünk identitásunk részét képezi, legyen szó annak sötétebb vagy színesebb fejezeteiről. Úgy értékelte, hogy a szerb–magyar kapcsolatok jelenleg történelmi csúcsponton vannak, s arra is emlékeztetett, hogy Szerbia az 1956-os üldözötteknek menedéket nyújtott, segített nekik abban, hogy a szabad világ irányába folytassák útjukat.

Nikowitz Oszkár: Nyugodtan mondhatjuk, hogy 1956-nak már történelmi távlata van, s az idő múlásával be kell látnunk azt is, hogy a vesztett, megbukott forradalmainknak is jelentős tanulságuk van (Fotók: Ótos András)

Nikowitz Oszkár: Nyugodtan mondhatjuk, hogy 1956-nak már történelmi távlata van, s az idő múlásával be kell látnunk azt is, hogy a vesztett, megbukott forradalmainknak is jelentős tanulságuk van (Fotók: Ótos András)

– Nyugodtan mondhatjuk, hogy 1956-nak már történelmi távlata van, s az idő múlásával be kell látnunk azt is, hogy a vesztett, megbukott forradalmainknak is jelentős tanulságuk van. Azoknak a kis népeknek, amelyek vesztesként hagyják el a csatateret, megvan a vigaszuk, mert a veszteség önvizsgálata csakis jobbá teszi őket. Segít ugyanis a jövőben úgy cselekedni, hogy elkerüljük a korábbi hibákat. Látszólag 1848 és 1956 is elbukott, a szabadságot idővel mégis ki tudtuk vívni – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Nikowitz.

Mint közölte, a történelem lapjai egy idő után lezáródnak, s nem szabad megengedni, hogy a múltba való visszatérés, a vereségek miatti önsajnálat domináljon.

– Olyan tanulságot kell levonnunk, hogy együtt kell élnünk tovább azokkal a népekkel, akikkel korábban sokszor összeütköztünk. Fordul az idő kereke, mindennek csökken a jelentősége, s egyre inkább arra kell koncentrálnunk, hogyan lépjünk tovább. A továbblépés a jószomszédi viszony megteremtését jelenti. Olyan új magyar külpolitika van kialakulóban, amely a szomszéddal nemcsak toleráns, hanem érzelmileg túllépve mindezen, a bibliai „szeresd felebarátodat”, „szeresd szomszédodat” felszólítássá alakítja – húzta alá a nagykövet.

A Magyar Szónak nyilatkozva Nebojša Stefanović házelnök egyetértett azzal a megállapítással, hogy a két ország kapcsolatai minden eddiginél jobbaknak számítanak.

– Kapcsolataink meglehetősen magas szintre emelkedtek. A magyar állam tisztségviselőivel folytatott megbeszéléseim alkalmával magam is meggyőződhettem róla, hogy a két szomszédos állam őszintén a lehető legjobb viszonyt szeretné kialakítani. Nagy örömmel tölt el, hogy a két ország fejleszteni tudja hagyományosan jó kapcsolatait, amelynek új dimenziója a gazdasági együttműködést is magában foglalja. Ez az, ami még szorosabbra fűzheti a két nép kapcsolatát – fogalmazott.

A Vergődő madár emlékszobor elrablásával kapcsolatos kérdésünkre Stefanović a következőket válaszolta:

– Súlyos, szerencsétlen esetről van szó. A műemlék magyar és nem csupán magyar áldozatnak állított emléket, köztük szerbeknek, s más vajdasági nemzetiségek ártatlan áldozatainak. Elszomorító ez az eset, remélem, hogy az illetékes állami szervek mindent megtesznek a tettesek felderítése érdekében. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy személyes cselekedetről van szó, amely anyagi haszonra kíván szert tenni, és nem politikai üzenetet küldeni. A szerb állam már megfogalmazta leghatározottabb politikai üzenetét: minden polgára egyenlő, egyforma bánásmódban kell részesülniük. Ebben biztos lehet minden szerbiai és vajdasági ember – hangsúlyozta a szerb parlament elnöke.