2024. május 3., péntek

Mennyire viselnek gondot a magyar jellegű épített emlékhelyekre?

Elítélő nyilatkozatok a Vergődő madár ellopása kapcsán

A Magyar Nemzeti Tanács, a szabadkai önkormányzat Kegyeleti Bizottsága és Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke is elítéli a zentai úti temetőben lévő kegyeleti helyen elkövetett lopást.

A Magyar Nemzeti Tanács megdöbbenve vette tudomásul, hogy a szabadkai Zentai úti temetőből ellopták a 1944/45-ös vérengzések ártatlan áldozatainak emlékére állított szobrot – olvasható közleményükben.

„Az MNT Közigazgatási Hivatala tájékozódott az ügyben, felvette a kapcsolatot az illetékes nyomozó hatósággal és az emlékmű tulajdonosával, Szabadka város önkormányzatával annak érdekében, hogy a bűncselekmény elkövetőit mihamarabb azonosítsák a hatóságok. Bízunk abban, hogy a Vergődő madarat nem politikai indíttatásból tulajdonították el, és hogy a bűncselekmény nem irányul az ártatlan magyar áldozatok és hozzátartozóik, valamint a magyar–szerb történelmi megbékélés ellen. 

Az esemény kapcsán felmerül a kérdés, hogy közösségünk és intézményeink mennyire viselnek gondot a magyar jellegű épített emlékhelyekre, azok állapotára és közvetlen környezetükre. Ennek kapcsán az MNT kezdeményezi, hogy készüljön teljes kataszter a vajdasági magyarság köztéri szobrairól, emlékhelyeiről és azok valós állapotáról, valamint, hogy a kataszter alapján hatékonyabbá váljon ezek felügyelete és gondozása is. Az MNT kész arra, hogy ezt a feladatot másokkal együttműködve végezze el.

A Magyar Nemzeti Tanács reméli, hogy a vajdasági magyar közösség az idén is méltóképpen meg tud emlékezni halottairól, a ’44–45-ös ártatlanul kivégzett áldozatokról, és hogy Vajdaság-szerte a megemlékezőket sértetlen és rendezett emlékhelyek várják majd” – áll a közleményben.

A szabadkai önkormányzat Kegyeleti Bizottsága mély sajnálattal és nagy felháborodással veszi tudomásul a Vergődő madár ellopását a 44-es parcelláról, ahol az 1944–1945-ben ártatlanul kivégzett áldozatok nyugszanak. 

„Nem tudjuk, hogy a szobor ellopása és az emlékhely meggyalázása milyen indítékból történt – lehetett csupán haszonlesés, vagy nemzeti gyűlölet szítása. Tény az, hogy 69 esztendő után sem nyugodhatnak békében szeretteink – és ez elkeserítő!

Ezért követeljük a rendőrségtől, hogy kutassa fel és állítsa elő az elkövetőket, adja át nyomozati anyagát az ügyészségnek, és a bíróság gyorsított eljárásban a törvény teljes szigorával büntesse meg az elkövetőket – áll a bizottság nyilatkozatában.

Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke a Vergődő madár nevű emlékmű megrongálása kapcsán kifejtette, az emlékmű eltulajdonítása, illetve annak megrongálása sokkal súlyosabb eset, mint a város területén egyre gyakoribb réz, illetve más fémből készült tárgyak ellopása. Rámutatott, lehet, hogy valakinek sérti az érzéseit, hogy az ártatlan áldozatok között szerepelnek olyan személyek is, akiknek a bűnössége már bizonyítást nyert, és a rongálást ezekhez az esetekhez kötötte. Továbbá nyilvánosan kérte az illetékes szerveket, hogy ezeknek a személyeknek a nevét távolítsák el az emléktábláról.

Hozzátette, a Bácskai Bunyevácok Szövetsége követeli az illetékes szervektől, tárják fel, ki lopta el az emlékművet, és hogyan tudták elvinni a temető területéről.