2024. április 28., vasárnap

A bunyevácok önálló kisebbség

Mirko Bajić szerint a horvát közösség foglalkozzon a saját kultúrájának és hagyományainak védelmével, a bunyevácok majd foglalkoznak a sajátjukkal

Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke elégedetlenségének adott hangot, hogy egyes személyek, akik bizonyos intézményeken belül a horvát kisebbséget képviselik, úgy emlegetik a bunyevác kisebbséget, mint amely a horvát kisebbségből vált ki, ezáltal nem fogadják el a bunyevácokat, mint önálló kisebbséget.

– Ez a hozzáállás számunka elfogadhatatlan, és követeljük, hogy az illetékes szervek szankcionálják azokat a kijelentéseket, amelyekkel összevonják a két kisebbséget, ezzel ugyanis sértik a bunyevác kisebbség önérzetét. Nem létezik semmiféle bunyevác kérdés, mint amire egyesek utaltak már több esetben is, azzal magyarázva, hogy egy kisebbség két részre szakadt, a horvátra és bunyevácra. Ez a hozzáállás még a negyvenes évekből ered, amikor a bunyevác kisebbségnek megtiltotta az akkori államvezetőség, hogy bunyevácnak vallják magukat, és őket is a horvát kisebbség közé sorolta. De azóta Szerbiában már mindenkinek joga van vállalni a saját nemzetiségét, és a szerb állam is elismeri a bunyevác kisebbséget mint önállót – emelte ki Mirko Bajić. Hozzátette, felháborodását az váltotta ki, amikor Ivo Josipović, Horvátország államelnöke Tavankúton tett látogatása során egyes horvát intézmények szabadkai vezetői úgy mutatták be a bunyevác kisebbséget, mint akik megosztják a horvátságot.

– Egyesek, akik horvátok, de lehet, hogy a gyökereik bunyevác eredetűek, mégis valamilyen önös érdek miatt horvátnak vallják magukat, ránk akarják erőltetni saját döntésüket. Ivo Josipović látogatásakor is előálltak az úgynevezett bunyevác kérdéssel. Szerencsére Horvátország nem kíván ebbe beleavatkozni, a bunyevác kisebbséget ők is mint önálló kisebbséget említik. Éppen ezért arra kérjük a horvátságot képviselő személyeket, hogy a horvát kisebbség érdekvédelmével és kultúrájával foglalkozzanak, a bunyevácok érdekeinek védelmét, kultúrájuk megőrzését pedig majd mi, bunyevácok megoldjuk – jelentette ki Bajić. Kérdésünkre válaszolva, mely szerint kik azok a horvát kisebbségi képviselők, akik felé a felháborodását intézi, elmondta: – A bunyevác kisebbség téves bemutatásában négy személy vállal szerepet: Martin Bačić, Petar Kuntić, Darko Sarić Lukendić és Tomislav Žigmanov.