2024. július 4., csütörtök

Lélekben szabad, testben bezárva

A Kéjpart bemutatója az Újvidéki Színházban

„A Kéjpart olyan problémával foglalkozik, amely körbevesz minket, ebben élünk. A tolerancia kérdése a látszat ellenére nem csak a szexuális másságról szól, hanem minden identitáskülönbségről. Nemi, nemzeti, politikai hovatartozásról is akár. Fontos momentum tehát, hogy a színház vette a bátorságot és belevágott ebbe a kalandba, amely elsősorban a másság múltját vizsgálja, de természetesen reflektál a jelenére is. Erről beszélni kell” – nyilatkozta a készülő projektről Puskás Zoltán a Magyar Szónak. A darab azóta elkészült, a bemutatót csütörtökön és pénteken láthatja először a közönség, majd 28-án és 31-én kerül újra műsorra.

Azért vagyunk beoltva a tolerancia ellen, mert erre tanítottak a szüleink? Vagy az utcán, a haveroktól tanultuk? Vagy a vallás dogmája diktálja? A genetika kódolt minket a másság ellen? Vagy a szegénység? A gazdagabb népek toleránsabbak, mint mi vagyunk? Vajon a pénztárca tömöttségének mértéke hozzájárul az elfogadás aktusához? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszol Puskás Zoltán rendezése.

A Kéjpart Michał Witkowski nagysikerű regénye alapján készült el, Gyarmati Kata adaptációjában. Riportregényről van szó, amely, bár irodalmi nyelven fogalmaz, mégiscsak dokumentum, a szerző személyes hangvételű gyűjteménye a Nyanyaplázson nyüzsgő különös alakok történeteiből és bölcseleteiből. – A tolerancia témájáról igen nyíltan beszélünk, kegyetlenül és pátosz nélkül, felhasználva anekdotákat, ismerős és ismeretlen sztorikat, tényeket, szólunk ezekről az emberekről, az érzelmi struktúráikról, félelmeikről... Mindezt vulgaritás, prosztóság nélkül... – nyilatkozza a színház sajtóközleményében a rendező. – Egy mélyebb emberi nivót szeretnénk megérinteni.

A darab tematikájában és formájában is specifikus, ezt Venczel Valentin igazgató és Gyarmati Kata is kiemelte a Kéjpart apropóján tartott sajtótájékoztatón. – Három olyan emberi lény van a színpadon, akik lelkükben szabadok, testileg azonban hihetetlenül be vannak zárva – mondta el Gyarmati.

Az előadás háromszereplős: Michal, Lukrecja és Patrycja szerepeit Sirmer Zoltán, Pongó Gábor és Kőrösi István keltik életre. Az előadás az intézmény első idei bemutatója, amely az Újvidéki Színház a tolerancia jegyében meghirdetett évadát hivatott programszerűen megnyitni.