2024. május 3., péntek

Zavaros ügy

Kié a Topolyai-tó felügyeleti joga? Kié a hal, kié a víz? – Ezer aláírás gyűlt össze a jogi helyzet rendezését követelve

A topolyai víztározó tó ellenőrizetlen lehalászása és tisztázatlan jogi helyzete ellen tiltakoztak a hétvégén a topolyai és környékbeli sporthorgászok és környezetvédők. A megmozdulásra a topolyai Jezero-Tó környezetvédő egyesület szervezésében került sor. Az Emeljük fel szavunkat a tó védelmében! címmel meghirdetett akcióval szerették volna felhívni a nyilvánosság figyelmét a húsz éve húzódó problémákra, a tó helyzetét jellemző joghézagra és az orvhalászatra, melynek során ismeretlenek minden ősszel hálóval lehalásszák a tó szinte teljes halállományát.

Đorđija Zvicer, a környezetvédő egyesület igazgatóbizottságának elnöke a tóparton megtartott tiltakozó megmozdulás főszónoka, beszédében hangsúlyozta, hogy a mesterséges tó jogi státusa rendezetlen, és nincs olyan dokumentum, amely valakire átruházná a tó feletti rendelkezést. Egyetlen állami szerv sem illetékes a tó ügyében, miközben gátlástalan módon lehalásszák a halállományt. Elmondta azt is, hogy több mint 1000 aláírást gyűjtöttek össze a tó jogi státusának rendezését követelve. Folyamatosan tájékoztatják az illetékes állami szerveket az orvhalászok ténykedéséről, de soha senki nem intézkedett. A horgászterületeket az illetékes minisztérium adja bérbe, a tartomány területén levőket az illetékes tartományi szerv pályázat útján ítéli oda. A tartományi titkárság viszont azt állítja, nem illetékes az ügyben, mert halastóról van szó. A topolyai horgászok azonban hiába keresték, a szerbiai halastavak nyilvántartásában nem szerepel a Topolyai-tó.

A jogviszonyokról kérdeztük Hallgató Imrét, a DTD Krivaja Vízgazdálkodási Vállalat igazgatóját, aki rávilágítva a tulajdonviszonyok összetettségére, elmondta, a tó állami tulajdon, a használati jog a Vode Vojvodine Közvállalaté, a víz közkincs, azzal a vízgazdaság gazdálkodik, a hal a tóban azé, aki bérbe veszi a vizet haltenyésztésre. Tudomása szerint a  Zobnatica birtoknak van szabályos szerződése a tartományi mezőgazdasági titkársággal erre vonatkozóan. A vízi közlekedés pedig a révkapitányság hatáskörébe tartozik, ami Zentán van.

A hétvégi tiltakozáson Egeresi Sándor tartományi képviselő is jelen volt, és megígérte, hogy a tartományi képviselőház november 8-ára meghirdetett ülésén előterjeszti a problémát, a topolyai önkormányzat támogatásáról pedig Lackovics Károly, a községi tanács tagja biztosította a civil kezdeményezést.
A topolyai víztározó tó 1976-ban készült el, a Krivaja folyó völgyének legalacsonyabb részén, Topolya és Karađorđevo között. Összfelülete 250 ha, hossza 5,2 km, legnagyobb szélessége 700 m. Teljes térfogata 4800 m³ víz, ebből évente 2500 m³ használható fel mintegy 500 ha mezőgazdasági földterület öntözésére.