2024. április 26., péntek

A felnőttképzés lehetőségei Vajdaságban

A vajdasági magyar felnőttképzéssel foglalkozó intézmények, szervezetek és szakemberek összefogására és egységes képviseletére létrejött Felnőttképzők Regionális Hálózata október 30-án megtartotta első konferenciáját Magyarkanizsán, a Cnesa OMI épületében. A konferencia keretében a vajdasági magyar felnőttképzés programtervezetét és az új felnőttképzési törvény lehetőségeit ismertették az előadók.

Dr. Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa, előadóként elmondta, hogy a konferencia létjogosultsága szélesebb körben ismertetni a felnőttképzésre vonatkozó újdonságokat.

Az MNT karöltve a térség felnőttképzéssel foglalkozó intézményeivel és szervezeteivel, egy stratégiát alkotott a felnőttképzés szerepéről és további lépéseiről. Először is létrejött egy portál, amely összefogja ezeket az intézményeket és szervezeteket. Ezután alakult meg a Felnőttképzők Regionális Hálózata, mely egységesen képviseli ezt az intézményhálót.

A konferencia előadói közül Rózsa Rita andragógus számolt be a hálózat tevékenységéről és bemutatta honlapot.

Eddig közel 30 intézmény és 40 szakember tagja a hálózatnak. A honlap arra szolgál, hogy segítse közöttük az együttműködést. Például ha valaki képzést szeretne szervezni, amelyhez nem rendelkezik megfelelő szakemberrel, az a hálózaton keresztül tud találni. De ugyanúgy a hiányszakmák jelzésével ismertetik, hogy milyen képzések szervezésére van szükség, így a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt kedvezünk.

Sarnyai Károly, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója az új törvény lehetőségeit ismertette, amelyet az európai uniós minta alapján hoztak meg, valamint beszámolt arról is, milyen hiányosságokat kell még e téren kiküszöbölni.

– Az új törvény legnagyobb újítása, hogy nemcsak iskolák adhatnak ki államilag elismert oklevelet, hanem akkreditált felnőttképzéssel foglalkozó intézmények és szervezetek is. Az is igaz, hogy ez a törvény általánosságban rendezi a felnőttképzés kérdéseit, a pontosításhoz még további szabályzatokra, rendeletekre van szükség.