2024. április 28., vasárnap
KÖZÉP-BÁNÁT

Vasutasruhában lopnak

Évente több millió dináros kárt okoznak a fémtolvajok Közép-Bánát útjain és vasútján, közölték a közép-bánáti körzet tanácsának legutóbbi ülésén. A hulladékfém-felvásárlás az utóbbi években menő üzletággá terebélyesedett, a nyersanyaggyűjtők pedig egyre gátlástalanabbak. Ezért változtatni szándékoznak a tolvajok iránti eddigi viszonyuláson, és a rendőrség, a kommunális rendőrség és az illetékes felügyelőségek együttes fellépésével remélhetőleg több ilyen lopás elkövetőjét leplezik majd le és büntetik meg.

A Szerbiai Vasutaknak ebben az évben eddig csaknem tízmillió dináros kárt okoztak a tolvajok Közép-Bánátban, akik kihasználva a gyér vasúti forgalmat, elvisznek mindent, ami csak a kezük ügyébe kerül. Mostanában elsősorban a síneket tartó csavarokat lopják el, és volt már rá példa, hogy a tolvajok vasutasöltözékben álcázva loptak. Az anyagi kár okozásán kívül a tolvajok veszélybe hozzák a közlekedők biztonságát is. Nemrég egy incidenst történt Törökbecsénél, amikor ellopták a vasúti síneket rögzítő csavarokat, és emiatt kisiklott a vasúti jármű. Szerencsére senki sem sérült meg. Az ilyen lopások akár katasztrófát is okozhatnak, mivel a pancsovai Vegyi Művekből naponta tartálykocsikkal szállítanak környezetre veszélyes nyersanyagot az eleméri műkaucsukgyár részére.

Nagy károkat okoznak a tolvajok a közúti forgalomban is. Elsősorban a közlekedési jelek eltulajdonítása miatt. Havonta Nagybecskerek költségvetéséből több százezer dinárt kell fordítani az eltulajdonított, tönkretett vagy használhatatlanná vált közlekedési jelek kicserélésére. A Városrendezési Igazgatóságba naponta érkeznek jelentések ilyen esetekről. Egy új közlekedési jel kilencezer dinár, egy többnyelvű tábla lecserélésére pedig akár 72 ezer dinár is szükséges. Az igazgatóság kimutatása szerint a városnak havonta 500–600 ezer dinárjába kerül a vandál cselekedetek helyrehozása. Éves szinten ez nem elhanyagolható összeg – még a mostaninál sokkal jobb időkben sem.