2024. május 4., szombat

Szerb férfiak és magyar nők álházasságát szervezőket fogtak el

Szerb férfiak magyar nőkkel történő álházasságát szervező, szerbekből és magyarokból álló bűnszervezet tagjait fogták el októberben a Bács-Kiskun megyei rendőrök. A megyei rendőrség migrációs ügyekkel foglalkozó osztálya embercsempészés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 56 éves szerb állampolgár és társai ellen, mert azzal gyanúsíthatók, hogy 2013 márciusa óta anyagi ellenszolgáltatásért több szerb férfi és magyar nő házasságkötését szervezték meg. A férfiak családtagként így olyan jogosultságokhoz jutottak, melyekkel az EU területére legálisan beutazhattak, ott tartózkodhattak.

A szerb gyanúsított a házasságkötések megszervezésével közvetítőket bízott meg, akik a magyar nőket felkeresték, majd az esküvő körülményeiről, illetve a „menyasszonyságért” járó anyagi ellenszolgáltatásról egyeztettek velük. A szerb gyanúsított ezután megszervezte a nők Szerbiába utazását és a házasságkötés lebonyolítását. A magyar nők először az esküvőn találkoztak vőlegényükkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak. A házasságkötés után rövid időn belül az újdonsült feleségeket Németországba vitték, ahol az illetékes hatóságoknál a nők a férfiak ott tartózkodását legalizálták.

Az 56 éves szerb állampolgárt és egyik magyarországi társát, egy 22 éves kisszállási lakost embercsempészés megalapozott gyanúja miatt fogták el, és vették őrizetbe a rendőrök. A Kiskunhalasi Járásbíróság mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte.

Gyanúsítottként hallgattak ki egy 22 éves kisszállási, valamint egy 31 éves tompai lakost. A gyanú szerint a két nő vagyoni haszonszerzés céljából kötött házasságot 2013-ban Szabadkán egy-egy szerb férfival. Októberben, összehangolt akcióban elfogták a nőket szállító 32 éves kisszállási férfit is, majd gyanúsítottként hallgatták ki az álházasságokat szervező szerb férfi élettársát, egy 38 éves szerb nőt is, aki a házasságkötések előkészítésében, a szükséges iratok beszerzésében és az esküvők szervezésében tevékenykedett. További két magyar alszervezőt, egy 46 éves tompai nőt és egy 27 éves kisszállási nőt szintén gyanúsítottként hallgattak ki.

A Bács-Kiskun megyei rendőrség még mintegy száz hasonló (ál)házasságkötést vizsgál.