2024. május 4., szombat

Új városvezetőség Szabadkán

Maglai Jenő polgármester: Radikális lépésekre és racionalizálásra van szükség a közigazgatásban és a közvállalatokban
Maglai Jenő: Az elmúlt évtizedben először történt meg, hogy mind a négy nemzeti közösség legitim képviselője jelen van a városi hatalomban (Fotók: Molnár Edvárd)

Maglai Jenő: Az elmúlt évtizedben először történt meg, hogy mind a négy nemzeti közösség legitim képviselője jelen van a városi hatalomban (Fotók: Molnár Edvárd)

– Nem csupán hatalomváltás történt, hanem éraváltásra került sor úgy a szabadkai politikában, mint a magyar politikai életben egyaránt. A Vajdasági Magyar Szövetségnek hat év után újra sikerült felállnia, ami komoly munka eredménye. De azt gondolom, hogy az elkövetkező időszakban sokkal komolyabban és keményebben kell dolgozni, sokkal felelősségteljesebb munkát kell végezni – emelte ki Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke, miután csütörtökön a városi képviselő-testületi ülésen titkos szavazás után, többségi szavazattal polgármesternek választották. Hozzátette, számos dolog történt az elmúlt időszakban, amelyeket ki kell vizsgálni, és amennyiben visszaélésre derül fény, a felelősöket felelősségre vonni. Mint mondta, górcső alá veszik a városi közigazgatást és a közvállalatokat is, ahol ésszerűsítésekre lehet majd számítani. Kiemelte: – Az elmúlt évtizedben először történt meg, hogy mind a négy nemzeti közösség legitim képviselője jelen van a városi hatalomban. Ha barátként és partnerként tekintünk egymásra és nem ellenfélként, akkor eredményeket tudunk elérni. Ezt a lépést meg kellett lépni, hiszen a város süllyedését meg kellett állítani – célzott az újonnan megválasztott polgármester az új, a VMSZ, az SZHP, az SZSZP és a VHDSZ alkotta, a várost irányító koalíció megalapításának okaira.

A városvezetőség leváltásának, illetve az új vezetőség megválasztásának folyamata foglalta le a képviselő-testület munkájának jelentős részét, ugyanis reggel 9 órától délután 4-ig a régi vezetőség felmentéséről döntöttek, majd pedig az új polgármester, a helyettese, a Városi Tanács tagjainak, a képviselő-testület elnökének és helyettesének kinevezésével foglalkoztak. A városvezetést így már mától a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége gyakorolja.

A Modest Dulić polgármester leváltását megelőző vitában a Demokrata Párt képviselői rámutattak, az elmúlt másfél évben ők igyekeztek a tudásuk szerint a legjobban végezni a munkájukat, bár, mint azt Slavko Parać kiemelte, az a koalíció, amellyel megkezdték a munkát, nem működött úgy, ahogy kellett volna, mégis az elmúlt négy évben új politizálást állítottak fel a városban, amely a kialakult gondok megoldására irányult. Figyelmeztette az SZSZP, az SZHP és a VHDSZ képviselőit, hogy a VMSZ-nek ugyan sikerült meggyőzni őket, de nem biztos, hogy a legjobb döntés volt velük szövetkezni. Nenad Ivanišević ugyanakkor azokhoz a pártokhoz szólt, akikkel a választásokon kézen fogva indultak. Feltette a kérdést, amennyiben nem tudtak együttműködni, miért nem jelezték azt a DP felé. Ugyanakkor rákérdezett: Mit kaptak az új koalícióval? Aleksandar Grubor, az SZHP képviselője a DP képviselőinek felszólalását sértődöttnek és túlzottan érzelgősnek látta, mint mondta, a DP megmutatta az elmúlt években mire képes, majd arra kérte őket, hogy hagyjanak helyet ezúttal másoknak is, hogy bizonyítsanak. Modest Dulić kiemelte, büszke azokra az eredményekre, amiket tevékenysége alatt sikerült elérnie, hiszen Palicson elkezdtek változni a dolgok, valamint új munkahelyek létesültek Szabadkán.

– Az elmúlt évek eredményei, amit még az elődöm kezdett el, a demokrata kormány ideje alatt, most érnek be, vagyis azok a projektumok valósulnak meg, amiket még 2-3 évvel ezelőtt kezdtünk el. Az ipari parkban létrehozott gyárak működnek, bővülnek, a Calzedonia még ebben az évben megkezdi a munkát, a Swarovski pedig jövőre. Remélem, hogy az új fajta politizálás, amely megszünteti a külföldi befektetők támogatását, nem fog kihatni a városra – mondta Modest Dulić, miután felmentették pozíciójából.

Mint megtudtuk, nem biztos, hogy az elkövetkező időszakban megmarad a politikai pályán, tanítani szeretne.

„Nincs konfliktusunk a DP-vel”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Tartományi Képviselőház tegnapi ülését követően újságírói kérdésekre válaszolva beszélt a szabadkai városvezetőség leváltásáról. Fontosnak nevezte, hogy több mint tíz év után a vajdasági magyar politika újra meghatározó pozícióhoz jutott Szabadka irányításában, mert ennek jelentősége túllép Szabadka város határain.

– Régóta működésképtelen a most leváltásra kerülő többség. Nem a VMSZ konfliktusáról van szó a Demokrata Párttal, hanem annak a tarthatatlan helyzetnek a kezeléséről, mely a város folyamatos hanyatlását eredményezte. A problémákkal nem akart foglalkozni senki, a létező többség a saját fennmaradásával foglalkozott. Nem egyszerű helyzetet vesz most át a VMSZ, mert elég komoly repedések vannak a szabadkai költségvetésben a működési költségek tekintetében is. Ettől azonban nem lehet elmenekülni, tudatosan vállaljuk a felelősséget annak reményében, hogy konszolidálva az állapotokat, belátható időn belül jobb legyen – fogalmazott a pártelnök.

Mint hozzátette, egy olyan többség jött most létre, amelyik senkit nem zár ki, ennek a többségnek a részei azok a legitim politikai szervezetek, melyek a horvátoknak, a bunyevácoknak, a szerbeknek és a magyaroknak a képviselői. Szabadkán többé nem fordulhat elő az, hogy egyesek kizárnak másokat – húzta alá Pásztor.

Kijelentette, hogy a VMSZ és a DP között ezzel semmi sem változott meg – a magyarkanizsai, zentai, csókai, topolyai és más helyeken jól működő koalíciókat emiatt nem fenyegeti semmilyen veszély, ahogyan a tartományi parlamenti többséget sem – értékelte. Pásztor István továbbra sem tartja indokoltnak a rendkívüli tartományi választások kiírását.

A városi képviselő-testület többségi, 49 mellette és 13 ellene szavazattal megválasztotta Maglai Jenőt Szabadka polgármesterévé, aki bemutatta csapatát is. Helyettese Tomislav Vejković lesz, az SZSZP-ből, a Városi Tanács tagjai pedig Branko Stantić, Osztrogonác Simon, Milan Vučković, Milimir Vujadinović és Vjekoslav Ostrogonac. Maglai Jenő alkalmi beszédében kiemelte, a pozíció átvételével jelentős felelősséget vállalat magára, hiszen a város nagyon súlyos helyzetben van. Mint mondta, nem gratulációkra számít, hanem inkább részvétnyilvánításra, e döntése után.

A városi képviselő-testület többségi, 49 mellette és 13 ellene szavazattal választotta meg Maglai Jenőt Szabadka polgármesterévé

A városi képviselő-testület többségi, 49 mellette és 13 ellene szavazattal választotta meg Maglai Jenőt Szabadka polgármesterévé

– Nem személyi ambíciók mentén hoztam meg a döntést, és nem is anyagi motiváltságból, hiszen biztos anyagi háttérrel rendelkezem. Kihívások állnak előttünk, hiszen a költségvetés is nagyon rossz helyzetben van, de a közvállalatok is súlyos gondokkal küzdenek, amit már nem lehet tovább halogatni. Radikális változásokra van szükség. Ezt szolgálja az a döntés is, hogy csökkentettük a Városi Tanács létszámát – emelte ki Maglai Jenő.

Kern Sólya Mária benyújtotta lemondását a vkt elnöki posztjára, helyére a képviselő-testület Radmilo Todosijevićet, az SZHP tagját választotta, helyettese pedig Mirko Bajić lett, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője. A DP képviselője, Đenđi Seleši több alkalommal is tiltakozott az ellen, hogy nem adtak lehetőséget a nőknek, hogy pozíciót töltsenek be a városvezetésben, tüntetőlegesen ki is vonult az ülésről, nem vett részt a munkában.

A képviselő-testület a munkáját a költségvetés első kilenc hónapjáról szóló beszámolójával folytatta, amit egy tartózkodó szavazattal elfogadott a képviselő-testület. Majd a vagyonadóról, illetve az adóbevallásról szóló határozatok kapcsán László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője kiemelte, igazságtalannak és értelmetlennek tartja, hogy az állam olyan ingatlanra szab ki adót, amiből a polgároknak nincs jövedelmük, mint mondta, kezdeményezni kellene ennek a törvénynek a módosítását ahelyett, hogy a város eleget tesz a törvényes előírásoknak és újabb terhekkel sújtja a polgárokat. Buckó György, a VMSZ képviselője is azt hangsúlyozta, hogy ezek az adók szociális gondokat okoznak majd, de ugyanakkor kiemelte, országos szinten kellene hatást gyakorolni az adótörvény módosítására. Ennek ellenére egy ellenszavazattal a képviselő-testület elfogadta a vagyonadó meghatározásához szükséges adózónák kiszabását meghatározó, és a vagyonkulcsról szóló, illetve az értékcsökkentési kulcsról szóló rendeletet.

Az ülést délután fél ötkor felfüggesztették.